Barende vrouwen wordt lang niet altijd gevraagd om toestemming voor medische handelingen bij hun bevalling. Dat ontdekte promovenda Marit van der Pijl van het Amsterdam UMC.
Van der Pijl onderzocht via een vragenlijst bij 11.418 vrouwen hoe vaak en bij welke handelingen niet werd gevraagd om instemming met een ingreep bij het krijgen van een baby.
Knip en injectie
Over het algemeen wordt wel toestemming gevraagd voor vaginaal onderzoek, voor een inleiding en voor een (al geplande) keizersnede. Maar voor een injectie na de bevalling om de baarmoeder te laten samentrekken, gebeurt dat volgens Van der Pijl veel minder.
Bij bijna de helft van de vrouwen werd geen permissie gevraagd voor de injectie. Geen toestemming vragen kwam ook vaak voor bij het zetten van een zogenoemde knip om de vagina te vergroten. Die toestemming ontbrak bij ruim vier op de tien vrouwen.

43 van de ruim 11.000 vrouwen die de vragenlijst invulden, gaven zelfs aan dat ze de knip hadden geweigerd, maar alsnog kregen. Zorgverleners moeten volgens de wet toestemming vragen aan een patiënt als het gaat om dit soort medische handelingen.
Minder controle
"Vrouwen hebben soms het gevoel minder controle en minder keuze te hebben. Dit kan leiden tot een negatieve bevallingservaring", schrijft Amsterdam UMC naar aanleiding van de onderzoeksresultaten op de eigen site.
"Meer bewustwording rondom geïnformeerde toestemming is volgens de promovenda echt nodig", vindt het ziekenhuis. Van der Pijl vindt dat zorgverleners en aanstaande moeders de bevalling van tevoren moeten bespreken.