Ga naar de inhoud
Warmer

Nu even een dipje, maar dit weekend ruim boven de 20 graden

Illustratief beeld. Beeld © Getty Images

Wie vanmorgen de deur uitstapte, heeft het ongetwijfeld gemerkt: een frisse wind, een lagere temperatuur. Vannacht kan het in het zuidoosten zelfs nog tot vorst aan de grond komen. Maar met Pinksteren krijgen we vrij zonnig en ook wat warmer weer.

Voor het zover is, moeten we eerst vandaag en morgen nog doorkomen. Vanmorgen was het vooral bewolkt en grijs, maar ook droog, met gemiddeld 14 graden.

Hoe het kan dat het zoveel frisser is dan gisteren? Buienradar-meteoroloog William Huizinga legt uit: "De wind is gedraaid naar het noordwesten en daarmee stroomt koele lucht over ons land. Daar komt bij dat de lucht droger is – de luchtvochtigheid is nu 50 tot 60 procent, gisteren was dat in De Bilt 78 procent – waardoor het ook nog eens minder warm aanvoelt. En daar bovenop is het ook nog eens bewolkt en waait het harder. Dat alles bij elkaar zorgt er niet alleen voor dat het kouder is, maar ook dat het een stuk kouder voelt dan gisteren."

Vriezen

Dat weer zet vanmiddag door. Het is koel, maar vanuit het noordwesten komt wel steeds vaker de zon tevoorschijn en aan het eind van de middag breekt hij helemaal door. Wil je genieten van de hoogste temperatuur, dan moet je in het zuiden zijn. Daar kan hij oplopen tot 18 graden. Op de Wadden wordt het niet warmer dan 12 graden.

In datzelfde zuiden wordt het vannacht een stuk koeler. In het noorden en aan de westkust wordt het vannacht een graad of 10 maar in het zuiden kan het lokaal 4 graden worden en kan het plaatselijk aan de grond licht vriezen. Nachtbrakers kunnen dus beter een jas aantrekken.

Periode
Lees ook:
Periode van zonnig en rustig lenteweer in aantocht

Ook morgen zal er ongeveer zo uitzien. De temperatuur blijft steken rond een graad of 16 met een matige tot vrij krachtige noordelijke wind. Er zijn wolkenvelden en geregeld zon. "In het oosten en zuidoosten kan nog een enkel buitje vallen. Maar dat is heel weinig", zegt Marjon de Hond van Buienradar. 

22 graden

Daarna wordt het voor de zonaanbidders alleen maar beter. "We krijgen flink wat zon en het wordt een lekker pinksterweekeinde." Vrijdag is het nog aan de koele kant, legt De Hond uit. De temperatuur ligt dan nog rond een graad of 17. 

Zaterdag loopt die op naar gemiddeld 19 graden, en zondag naar 21. "Het pinksterweekend ziet er goed uit. Op zondag wordt het ruim boven de 20 graden. En het blijft droog."

Al
Lees ook:
Al die regen heeft gevolgen: 'Kans op 40 graden écht kleiner'

Op de Wadden blijft het door de aanvoer van lucht over zee wat koeler, met een graad of 15, zegt De Hond. In het zuidoosten kan de temperatuur daarentegen oplopen tot een graad of 24.

Kortom: weer om in een parkje te gaan liggen, een fijne wandeling te maken of de barbecue naar buiten te rijden. "Dat kan in het hele land wel."

Jas of korte broek?

Misschien kan dat zelfs ná het weekend nog, op tweede pinksterdag. Maar het kan ook zomaar zo zijn dat het heel koel wordt. "Het hangt allemaal af van de windrichting. Als de wind over zee wordt aangevoerd, wordt het kouder. Wordt hij over Duitsland en dus over land aangevoerd, krijgen we hogere temperaturen."

Het kan daardoor zomaar 24 graden worden, maar ook 14. Even afwachten dus: "Wordt het weer een korte broek aan, of toch nog een jas?"