Ga naar de inhoud
Sinds donderdag vermist

Drie Nederlanders omgekomen bij lawine in Zwitserse Alpen

De berg Grosshorn in de Zwitserse Alpen. Beeld © Mauritius Images GmbH

In de Zwitserse Alpen zijn drie Nederlanders om het leven gekomen door hoogstwaarschijnlijk een lawine. Dat meldt de Zwitserse politie. De drie, twee mannen van 32 en 40 en een vrouw van 30, werden al een aantal dagen vermist.

Er werd volgens de Zwitserse politie voor het laatst afgelopen donderdagavond iets van hen vernomen. De drie gaven aan dat ze vrijdag de 3753 meter hoge berg Grosshorn zouden gaan beklimmen. Zaterdagmiddag werd er alarm geslagen, waarna er meerdere 'zoekvluchten' met helikopters werden uitgevoerd. De drie Nederlanders werden gisterochtend gevonden aan de voet van de gletsjer Jegi.

Volgens het bericht van de lokale politie woonde de vrouw in het kanton Bern in Zwitserland.

'Zeer ervaren alpinisten'

Op de site van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) wordt geschreven dat de drie 'zeer ervaren allround klimmers' waren. Ook waren ze alpien instructeur van de NKBV. Zij zouden afgelopen vrijdag een beklimming hebben gedaan van de noordwand van de berg.

"Zoals het er nu naar uitziet is er tijdens de afdaling een lawine ontstaan waarbij zij zijn verongelukt", schrijft de bond. "Ondertussen hebben de reddingsdiensten de lichamen geborgen en zullen zij, na identificatie, gerepatrieerd worden naar Nederland."

Dodelijke
Lees ook:
Dodelijke dagen in de Alpen: 'Ga ook komende dagen niet buiten de pistes!'

'Groot verlies'

NKBV-voorzitter Peter Valkenburg zegt: "Dit is een groot verlies voor onze vereniging. Niet alleen waren zij goede en ervaren alpinisten, maar vooral betrokken vrijwilligers en fijne mensen. Wij gaan ze missen."

Directeur Robin Baks van NKBV zegt in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO 1 dat de drie succesvol de top van de Grosshorn hadden bereikt en dat het waarschijnlijk vrij snel misging tijdens de afdaling. Volgens hem staat de berg niet per se bekend als gevaarlijk, maar kunnen risico's in de bergsport nooit helemaal uitgesloten worden. Ook Baks benadrukt dat de drie "veel kennis" hadden over het beklimmen van bergen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon nog geen commentaar geven.