Ga naar de inhoud
Temperatuur onzeker

Periode van zonnig en rustig lenteweer in aantocht

Beeld © ANP

Wie de Buienradar-app bekijkt, zal het zijn opgevallen. De vooruitzichten voor de langere termijn zijn zonnig en droog, met weinig wind. "Maar is wel een onzekerheid en dat is de temperatuur", vertelt meteoroloog Maurice Middendorp.

Gaan we écht een periode in van rustig lenteweer? "Dat het voor langere tijd rustig en redelijk zonnig weer gaat worden, dat durf ik wel te stellen", zegt Maurice Middendorp. "Maar vanaf zaterdag is het écht onzeker wat de temperatuur gaat doen."

Eerst naar vandaag, want de eerste lokale zomerse dag van 2023 is een feit geworden. In de Acherhoek, in Hupsel, werd vanmiddag als eerste de 25 graden aangetikt, zegt Middendorp. "Maar de verschillen zijn groot, want in Zeeland werd het door een wolkenpakket niet warmer dan 16 graden."

Weerman
Lees ook:
Weerman Gerrit Hiemstra verlaat NOS na 24 jaar

Na vandaag doet de temperatuur een flinke stap terug; het wordt hooguit 16 of 17 graden. Langs de kust waait het dan ook. "Wel gaan we vanaf morgenmiddag de zon weer geregeld zien, en dat blijft zo de rest van de week. Het blijft droog."

Richting het pinksterweekend gaat de temperatuur beetje bij beetje omhoog. Maar vanaf zaterdag begint de onzekerheid. En dat is ook te zien in onderstaand plaatje, de pluim. Die wordt door meteorologen gebruikt om voor een wat langere termijn het weer te voorspellen.

"In die pluim is zoveel spreiding te zien. Er zijn lijntjes die richting 28 graden gaan, maar ook een paar lijntjes die op 14 uitkomen", zegt Middendorp.

Alles is afhankelijk van wat er met de wind gaat gebeuren. "De afgelopen week zien we veel hogedrukgebieden bij de Azoren, en ook in Scandinavië en het noordwesten van Rusland. Ook voor komende week zijn hogedrukgebieden op de weerkaarten te zien. Nu is het afwachten waar ze precies komen te liggen, en hoe de wind bij ons gaat waaien." 

Wind uit het oosten?

Als de wind vanaf de relatief koude Noordzee komt, dan zal het kouder blijven. Middendorp: "Maar komt het vanuit het noordoosten of oosten, dan gaan we warmer weer krijgen. Het noordoosten klink als een koude hoek, maar de afgelopen weken was het ook in Scandinavië al warm en droog weer."

Maar al met al: de zon gaan we geregeld zien, het is overwegend droog en er staat niet al te veel wind. "Wat wil je nog meer? Veel mensen zullen er gelukkig van worden", besluit de meteoroloog.