Ga naar de inhoud
Locatie niet bekend

Hoekstra: F-16-training Oekraïense piloten zal snel beginnen 

Een F-16 op vliegbasis Volkel. Beeld © ANP

Het opleiden van Oekraïense gevechtspiloten om met F-16's te vliegen zal 'heel binnenkort' beginnen. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

Een datum of termijn wil hij nog niet noemen, bij aankomst voor overleg met zijn EU-collega's in Brussel. Maar eerdere besluiten over militaire steun werden doorgaans ook 'heel snel' uitgevoerd, benadrukt hij.

Afgelopen weekend stemden de Verenigde Staten, waar de F-16's worden gemaakt, in met de F-16-training voor Oekraïners. Die vragen al maanden om de modernere westerse gevechtsvliegtuigen om de slag om het luchtruim niet te verliezen, maar de VS voelden er tot voor kort niets voor. Ook al pleitten enkele bondgenoten waaronder Nederland ervoor om vast met de opleiding te beginnen.

Al
Lees ook:
Al wel training, nog geen straaljagers: waarom levering F-16's aan Oekraïne kwestie van tijd lijkt

De pilotentraining vindt volgens de Verenigde Staten plaats in Europa. Hoekstra wil niet zeggen of dat in Nederland zal zijn. Nederland trekt samen op met onder meer Denemarken, Noorwegen en België en de minister wil de samenwerking niet met voorbarige mededelingen verstoren.

Hoekstra wil ook niet kwijt of bijvoorbeeld Nederlandse F-16's of instructeurs worden ingezet.

'Elk uur is er één'

Hoekstra gaat 'niet uitdrukken in dagen, weken of maanden' wanneer de eerste Oekraïense piloten kunnen beginnen. "Maar het is elke keer zo geweest dat, nadat we op een principebesluit waren geland, dat we dan ook meestal heel snel invulling hebben gegeven aan de operationele kant."

Dat ging eerder ook zo met de levering van bijvoorbeeld zwaar geschut als de pantserhouwitsers. "En terecht, want elke dag, elk uur is er één."

Waarom
Lees ook:
Waarom F-16's zo belangrijk zijn voor Oekraïne: 'Gaat om Europese veiligheid'

Premier Mark Rutte zei enkele dagen geleden dat de details over de levering van F-16's aan Oekraïne 'de komende weken worden uitgewerkt'. "Oekraïne kan blijven rekenen op de niet-aflatende steun van Nederland en zijn internationale partners." Nederland liet begin dit jaar al weten bereid te zijn tot de levering van F-16's.