Ga naar de inhoud
Water en bodem vervuild

Politie vindt 381 jerrycans met vermoedelijk drugsafval in natuur

De bodem en het oppervlaktewater zijn door het drugsafval verontreinigd. Beeld © Boswachter Erik de Jonge (Twitter)

In het Noord-Brabantse Achtmaal heeft de politie 381 jerrycans gevonden, met in verschillende jerrycans vermoedelijk drugsafval. Een groot deel van de jerrycans van 20 liter was leeg, of bevatte restanten van chemicaliën.

Eerder sprak een woordvoerder van de politie van vermoedelijk 6000 liter aan chemicaliën, maar dat valt lager uit. De politie maakte zich zorgen over de verontreiniging van de bodem en het oppervlaktewater omdat een aantal jerrycans heeft gelekt.

Maar omdat veel jerrycans leeg waren valt ook de schade mee. Daardoor zal het opruimen van de dumping minder moeite kosten, verwacht de woordvoerder. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt het afval op.

De boswachter van een nabijgelegen gebied, Erik de Jonge, werd om 5.12 uur wakker gepiept door de brandweer. Hij schrijft op Twitter dat het gaat om een 'enorme afvaldumping'. "Vreselijk wat een troep weer!!" 

Maarten Brink, woordvoerder van de politiebond ACP, benoemt ook de hoge kosten voor de maatschappij die het opruimen van de troep met zich meebrengt. De politie schat dat in het gebied aan de Roosendaalsebaan zo'n 6000 liter aan chemicaliën ligt. Er is volgens de politie geen direct gevaar voor mensen.

Jerrycans hebben gelekt

De hulpdiensten vonden de vaten na een melding van een krantenbezorger. Het drugsafval lag op drie verschillende plekken: in een berm en in twee sloten, waarvan er een droog ligt. Een aantal jerrycans heeft gelekt. Een verslaggever van Omroep Brabant zegt op de site van de regionale zender: "Je ziet een groene laag op het water, dat is de vervuiling. Er hangt ook een lichte chemische lucht." 

Er is nog niemand aangehouden. De politie vraagt getuigen van de grote drugsdumping om zich te melden. Het zou gaan om al de 31ste dumping van drugsafval in de eenheid Zeeland-West-Brabant dit jaar. Vorig jaar werden in dit gebied 21 dumpingen ontdekt.