Ga naar de inhoud
Rond 20 graden

Dit weekend prima terrasjesweer, maar ga niet zwemmen in zee

Het is lekker om op het terras te zitten vandaag en morgen. Beeld © ANP

Het wordt een mooi weekend, voor mensen die van een beetje warmte en het zonnetje houden. Maar overdrijf niet: zwemmen in de zee wordt afgeraden.

Het is op de meeste plaatsen vanochtend lekker zonnig weer. In de middag verschijnen er wat meer wolken, maar toch laat ook de zon zich nog geregeld zien. "Het is de hele dag aangenaam om buiten te zijn", zegt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.

Koud zeewater

De temperatuur komt op de meeste plaatsen uit op zo'n 20 graden. Vlak aan zee wordt het 16 graden. Fijn voor een lekkere strandwandeling, maar een duik nemen gaat nog net even te ver. Het water is een graadje of 12 of 13, zegt Smink. "Dat is niet prettig om in te zwemmen, pootjebaden kan wel." Het zeewater warmt pas later in de zomer echt op.

De reddingsbrigade raadt zwemmen af: ''Het koude zeewater heeft risico's, zeker wanneer je niet getraind bent. Maar ook voor getrainde sporters kun je door de kou kramp krijgen of in extreme gevallen zelfs onwel raken", zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws.

Met
Lees ook:
Met deze site verzeker je jezelf van een terrasplek met zon

Voor een terrasje of barbecue is het dus prima weer. Tot in de avond is het zonnig. Als de zon is ondergegaan, zakt de temperatuur langzaam naar 12 graden. In de nacht is er in het noorden en oosten kans op een buitje. 

Na vandaag

Morgen begint op de meeste plaatsen zonnig, al kan er in de vroege ochtend in het noordoosten ook nog een buitje vallen. In de middag wisselen wolken en zon elkaar wat meer af. Laat in de middag is er plaatselijk kans op een bui, mogelijk met onweer. In het oosten kan er flink wat regen vallen, plaatselijk tot wel 25 millimeter.

De temperatuur gaat morgen nog wat verder omhoog. In het zuidoosten kan het wel 24 graden worden, maar op de Wadden en aan de Noordzeekust is het zo'n 16 graden. Maandag kan er overal een regen- of onweersbui vallen. Vanaf dinsdag is het droog en zonnig. Aan het begin van de week wordt de 20 graden nog gehaald, in de loop van de week gaat het richting de 16 graden.

Bekijk ook: Ook muien zorgen voor groot risico voor zwemmers.

03:27
Dit weekend kunnen er ook muien voorkomen. Wat het gevaar daarvan is, zie je in deze video.