Ga naar de inhoud
Minh V.

Rechtszaak tegen schutter Zwijndrecht van start: waarom moest ex-schoonmoeder dood?

Beeld © ANP / Politie

Vandaag begint de rechtszaak tegen Minh V. De 49-jarige V. staat terecht voor het neerschieten van zijn ex-vriendin en haar moeder, afgelopen januari in Zwijndrecht. De moeder overleefde de schietpartij niet. Ondanks een grootschalige klopjacht wist V. na het drama bijna een maand uit handen van de politie te blijven. 

De schietpartij, waarbij de 66-jarige Michel om het leven kwam en haar 38-jarige dochter Anneke gewond raakte, zorgde voor veel beroering in het hele land. Ook de vlucht van de verdachte, die pas een maand later werd opgepakt in Schiedam, was groot nieuws. 

Tipgeld uitgekeerd

V. werd eind februari in het centrum van Schiedam klemgereden door een arrestatieteam. De politie was hem op het spoor gekomen na tips van het publiek. Er werd 30.000 euro tipgeld uitgekeerd aan twee tipgevers. 

Verdachte
Lees ook:
Verdachte schietpartij Zwijndrecht 'wilde ex geen pijn doen' en bekende na arrestatie

De zitting van vandaag in de rechtbank in Rotterdam is een zogenaamde pro-formazitting. Advocaat Karsten Verkaart, die Minh V. verdedigt, laat aan RTL Nieuws weten dat hij niet verwacht dat zijn cliënt bij de zitting aanwezig zal zijn. Ook de familie van Anneke en Michel zal vandaag niet naar de rechtbank komen. 

Bekentenis

Direct na zijn aanhouding bekende V. schuldig te zijn. Zijn toenmalige advocaat zei in februari tegen RTL Nieuws dat hij elke straf accepteert. "Of het nu levenslang is, of dertig jaar of tbs. Hij zegt: 'Daar teken ik voor'", aldus de advocaat. 

Hoewel de verdachte bekend heeft, zijn er nog een hoop vragen te beantwoorden. Zo is het nog onduidelijk of V. toerekeningsvatbaar was ten tijde van de schietpartij. Ook over de maand waarin de verdachte op de vlucht was voor de politie bestaat nog veel onduidelijkheid. Zo is het vooralsnog onbekend of hij hulp kreeg tijdens zijn vlucht.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte schietpartij Zwijndrecht zat jaren in de cel voor gewelddadige overvallen

Wel werd vorige week een 34-jarige man uit Voorne aan Zee aangehouden voor het leveren van het wapen waarmee V. op zijn ex en haar moeder schoot. Deze verdachte zit nog vast. 

Eerder veroordeeld

Minh V. werd eerder al veroordeeld wegens gewelddadige overvallen. In 2017 legde de rechtbank hem 7 jaar gevangenisstraf op wegens een reeks overvallen op onder meer geldlopers. 

Eerder werd hij al veroordeeld voor onder meer overvallen, afpersing en het stelen van auto's. In 2010 kreeg hij 6,5 jaar cel na een ripdeal in Rotterdam. 

Bekijk ook: beelden van de arrestatie van de verdachte

00:54
Zo werd Minh V. in februari gearresteerd.