Ga naar de inhoud
Honderden euro's boete

Verbijstering over tientallen spookrijders A28: 'Wat bezielt die mensen?'

Auto's rijden tegen het verkeer in op de invoegstrook van de A28 net onder Groningen. Beeld © Rijkswaterstaat

Tientallen automobilisten konden het vanochtend niet opbrengen om een paar minuten in de file te wachten. Toen het verkeer op de snelweg A28 bij Groningen langzamer begon te rijden, draaiden ze massaal om – tegen het verkeer in gingen ze de vluchtstrook op. De spookrijders kunnen rekenen op een forse boete van meer dan 500 euro.

Vanochtend ontstond er op de A28 net onder Groningen even file door een ongeluk. Op beelden die Rijkswaterstaat deelt, is te zien dat het verkeer door bleef rijden, maar omdat één rijstrook werd afgesloten stond het eventjes stil op de snelweg. 

'Levensgevaarlijk'

Dat leverde opmerkelijke taferelen op: tientallen weggebruikers wachtten niet, maar draaiden om, reden via de vluchtstrook tegen het verkeer in en via de invoegstrook bij Haren de snelweg af. Rijkswaterstaat deelde de beelden met de politie.

"Levensgevaarlijk", reageert een politiewoordvoerster. "We zien dit vaker: er ontstaan hele gevaarlijke verkeerssituaties als mensen niet luisteren naar aanwijzingen of wegblokkades niet opvolgen."

Kentekens opzoeken

"Wat bezielt die mensen en wat is de afweging die in die hoofden omgaat?", vraagt de politie zich af. Aan de hand van de beelden van Rijkswaterstaat gaat de politie op zoek naar de automobilisten; zij kunnen dankzij bijvoorbeeld kentekens gevonden worden.

Er staat geen boete voor spookrijden op de snelweg, de rechter bepaalt de straf. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat de hoogte van het boetebedrag en een eventuele rijontzegging afhangen van de omstandigheden en of iemand al vaker de fout in is gegaan. "Maar grofweg kan je uitgaan van een boete van zo'n 500 tot duizenden euro's."

Spookrijder
Lees ook:
Spookrijder ongeluk A16 was op de vlucht voor politie: drie doden, drie gewonden