Ga naar de inhoud
Hulp voor militaire missie

Kinderen vermist in Colombiaanse jungle: Nederlandse organisatie zoekt mee

Het neergestorte vliegtuigje Beeld © AFP

Colombia is in de ban van een zoektocht naar vier vermiste kinderen die mogelijk twee weken ronddolen in het Amazonewoud. Het leger is al dagen bezig met speuren, maar ook vanuit Nederland wordt gezocht.

Er is onduidelijkheid over het lot van de vier kinderen die op 1 mei in het Amazonewoud crashten met een Cessna C206, een klein eenmotorig vliegtuig. De vier kinderen Lesly (13), Soleiny (9), Tien (4) en Cristin (11 maanden) zouden het ongeluk hebben overleefd en ergens in de jungle rondzwerven.

Ze waren met drie volwassenen onderweg naar San José del Guaviare in het midden van Colombia toen het van de radar verdween. De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Het vliegtuig en de lichamen van drie volwassenen werden pas deze week, op 16 mei, gevonden.

Leger helpen

De Nederlandse Anne van den Ouwelant is nauw betrokken bij de zoektocht. Ze werkt zelf voor een organisatie die getraumatiseerde kinderen helpt, en haar man Humberto is expert op het gebied van data-analyse. Hij helpt sinds 8 mei namens hulporganisatie Rescue International het Colombiaanse leger met de zoektocht.

"Door analyse van radarbeelden en andere data kon Rescue International de zoektocht specifieker maken", vertelt Van den Ouwelant aan RTL Nieuws. "Mede daardoor kon het vliegtuig worden gevonden."

Er zijn ook sporen gevonden die erop kunnen wijzen dat de kinderen nog leven, zoals een hutje en opgegeten fruit. Ook is er een drinkflesje van de baby gevonden.

Lost persons behavior

"De autoriteiten wilden eigenlijk hun zoekgebied met 60 kilometer gaan uitbreiden, maar door analyse focust het leger zich op een specifiek zoekgebied. Nu ze het vliegtuig hebben is het van belang om te kijken naar 'lost persons behavior'. Dus: wat doen mensen in zo'n situatie? Een mens heeft water nodig, dus zullen ze naar plekken met water gaan. Het scheelt dat er iemand van 13 bij zit, qua creativiteit en uithoudingsvermogen. Het nadeel blijft natuurlijk wel dat het om kinderen gaat."

Veel over het gebruikelijke gedrag van mensen is bekend, legt van den Ouwelant uit. Met die informatie kan haar man het zoekteam ter plekke van nuttige informatie voorzien. Zo mag je bij een 13-jarige goede hoop hebben dat die inderdaad weet dat ze naar water moeten zoeken. En de kans is ook aanwezig dat een 13-jarige kan bedenken om te markeren waar ze al gelopen hebben, zodat ze niet in een rondje blijven lopen. 

Weg van minste weerstand

Ander nuttige informatie voor het zoekteam ter plekke: mensen lopen in zulke situaties de weg van de minste weerstand. "Dus als er al trails van hikers in de buurt zijn, of paden die dieren gebruiken, dan kiezen mensen eerder die weg. En tegenwoordig is er nog iets bijgekomen: mensen proberen nu vaak naar een hoog punt te lopen, om te proberen een signaal met hun telefoon te krijgen." 

Of de hoop reëel is dat vier kinderen, onder wie een baby, meer dan twee weken kunnen overleven in de jungle, dat weet Van den Ouwelant ook niet. "Maar er is hoop. Dat moet je altijd houden. Deze kinderen kúnnen nog in leven zijn. Een voordeel is bijvoorbeeld dat ze van de inheemse bevolking zijn, waardoor ze misschien een beetje bekend zijn met het terrein." 

Commando's

In totaal 100 militairen van de Colombiaanse commando's zijn met behulp van 3 zoekhonden de kinderen aan het zoeken. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van een vliegtuigje met een krachtige luidspreker, waarbij een audio-boodschap wordt verspreid, ingesproken door de oma van de kinderen.

Alles wordt ingezet, want tijd is nu essentieel. "Als het vliegtuigje een week eerder was gevonden, dan hadden de kinderen een week minder tijd gehad om verder weg te lopen."