Ga naar de inhoud
Klimaatrapport

Kans dat aarde met 1,5 graad opwarmt volgens WMO nog groter geworden

Toeristen bij een fjord in het zuiden van Groenland. Beeld © Getty

De kans dat de aarde de komende vijf jaar 1,5 graad zal opwarmen, is nog groter geworden. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur kan in de komende vijf jaar al warmer zijn, alarmeert de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Ook als de aarde tijdelijk meer opwarmt, kan dat voor ernstige klimaatrisico's zorgen.

Daarmee zal de wereld de komende vijf jaar vrijwel zeker nieuwe recordtemperaturen meemaken. En die temperaturen zullen mogelijk met meer dan 1,5 graden stijgen dan voor het industriële tijdperk. Dat terwijl die 1,5 graden als een soort grens wordt gezien. 

De WMO, die gespecialiseerd is in weer, klimaat en water, denkt dat er tot en met 2027 zo'n 66 procent kans is dat in een van die jaren de gemiddelde temperatuur 1,5 graden hoger wordt. Een jaar geleden schatte de koepelorganisatie van de Verenigde Naties die kans nog op bijna 50 procent. 

Bij
Lees ook:
Bij 1,5 graad opwarming aarde verdwijnt helft gletsjers, blijkt uit studie

Als het een van de komende jaren inderdaad 1,5 graden warmer is, hoeft dat nog niet te betekenen dat deze grens voor altijd is overschreden, benadrukt WMO-chef Petteri Taalas. "De WMO trekt echter wel aan de bel: we zullen de grens van 1,5 graden steeds vaker overschrijden."

Dat beaamt een wetenschapper van het Britse weer- en klimaatbureau Met Office, waardoor 'we steeds verder weg raken van het klimaat waaraan we gewend zijn'.

La Niña en El Niño

Wat bijdraagt aan de opwarming is dat het natuurverschijnsel La Niña eind maart eindigde. Daarmee neemt het verkoelende effect op de Stille Oceaan af, terwijl dit de afgelopen drie jaar de opwarming juist enigszins in toom hield, zegt de WMO.

Naar verwachting komt het 'broertje' van het natuurverschijnsel binnenkort om de hoek kijken: El Niño. Daarmee warmt het water juist op, wat in 2024 voor warmere temperaturen kan zorgen.

Een
Lees ook:
Een onstuimig 'jongetje': dit is wat El Niño doet met ons weer

In 2016 zorgden de uitgestoten broeikasgassen en een uitzonderlijk sterke El Niño ook voor een temperatuurrecord. Volgens de WMO is er een kans van 98 procent dat die temperaturen aankomende vijf jaar hoger zijn en dat record wordt verbroken.

Er wordt steeds vaker gedemonstreerd om opwarming van de aarde tegen te gaan, vooral door Extinction Rebellion. In onderstaande video leggen we uit wie zij zijn, en wat ze doen.

Je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion

06:11
In deze video leggen we je uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met aanhangers over de hele wereld. En wat hun burgerlijk ongehoorzame acties de groep opleveren.