Ga naar de inhoud
Zware avondspits

Bijna 1000 kilometer file voor hemelvaartweekend

Archieffoto Beeld © Getty

De drukte op de Nederlandse wegen neemt af. Iets na 19.00 uur stond er volgens de ANWB nog zo'n 110 kilometer file. Op rijkswegen was dat rond dat tijdstip bijna 50 kilometer, meldde Rijkswaterstaat Verkeersinformatie.

Vanwege het hemelvaartsweekend, dat morgen begint, werd een drukke avondspits verwacht. Veel mensen nemen vrij voor een lang weekend. Op het hoogtepunt om 17.30 uur stond er 1016 kilometer file op rijkswegen en N-wegen, waarmee deze avondspits volgens de ANWB de vijfde drukste spits van dit jaar was.

Superdruk in Brabant en Gelderland

"Het was dan wel geen recordspits, maar vooral in Brabant en Gelderland was het superdruk op de weg", laat de ANWB weten. Vooral recreatieverkeer wist de wegen in die provincies te vinden, boven op het gebruikelijke woon-werkverkeer.

De drukste avondspits dit jaar was vooralsnog op 6 april, de donderdag voor het paasweekend. Toen stond er bijna 1200 kilometer file op rijkswegen en N-wegen.

Even
Lees ook:
Even doorbijten met frisse dagen, maar daarna zonnebrand nodig

Ook morgen en in het weekend kan het druk worden. Volgens Rijkswaterstaat gaat het dan vooral om de snelwegen richting recreatiegebieden, zoals bossen en stranden, de ANWB noemt specifiek attractieparken en outletcentra.

En ook in het buitenland kan het druk worden, omdat ook daar de meeste mensen vrij zijn met Hemelvaart.

Werkzaamheden

Daarnaast zijn er werkzaamheden gepland die voor files kunnen zorgen. De Heinenoordtunnel (A29) van Rotterdam richting het zuiden is dicht en bij Amsterdam zijn verschillende rijstroken van de A4 afgesloten tussen De Nieuwe Meer en Badhoevedorp, wat een omleiding oplevert die tot 45 minuten kan duren.

Zondag rijdt het meeste vakantieverkeer in de middag weer terug naar huis, wat opnieuw voor drukte kan zorgen.