Ga naar de inhoud
Hal bezet

14 klimaatactivisten aangehouden bij ontruiming UvA

De klimaatactivisten worden onder meer verdacht van lokaalvredebreuk en weerspannigheid. Beeld © ANP / Nickelas Kok

De politie heeft gisteravond veertien mensen aangehouden bij het ontruimen van een hal van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Klimaatactivisten voerden daar actie omdat ze willen dat de universiteit de banden met de fossiele industrie verbreekt.

De demonstranten hadden gezegd dat ze in het UvA-gebouw van de Roeterseilandcampus wilden overnachten, maar dat stond de universiteit niet toe. De politie schrijft op Twitter dat de aangehouden activisten onder meer worden verdacht van lokaalvredebreuk en weerspannigheid.

Geen nieuwe samenwerkingen

Eerder dit jaar was er ook al een klimaatprotest bij een gebouw van de UvA, toen werden 30 mensen opgepakt. De betogers zeggen nu dat de universiteit nog altijd niet ingaat op hun eisen. De UvA zei in februari wel voorlopig geen nieuwe samenwerkingen met bedrijven als Shell aan te gaan en dat er een brede discussie zou komen over bestaande samenwerkingen, maar de activisten betwijfelen of die toezeggingen echt tot verandering gaan leiden.

Er wordt al langer bij meer universiteiten gedemonstreerd tegen de banden met de fossiele industrie. Vorige week waren er bijvoorbeeld klimaatprotesten bij de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU's van Delft en Eindhoven. Ook op de landbouwhogeschool Van Hall Larenstein in Velp werd toen geprotesteerd. De politie beëindigde een aantal van deze acties.

De Universiteit Utrecht besloot na het protest om voortaan over een noodtoestand te spreken als het over klimaatverandering gaat. Dat deed de Erasmus Universiteit ook. Later deze maand willen activisten ook demonstreren bij de universiteit in Wageningen.

Ook
Lees ook:
Ook Universiteit Utrecht spreekt voortaan van klimaatnoodtoestand