Ga naar de inhoud
Met een smak

Tinnitus door kus op oor, maar geen schadevergoeding: 'Het was vreselijk'

Beeld © Getty Images.

Een kus met grote gevolgen: die kreeg een man in 2021 van zijn toenmalige vriendin. De kus werd midden op zijn oor geplaatst, met gehoorschade als gevolg. Maar de vrouw hoeft geen schadevergoeding te betalen, bepaalde de rechtbank in Den Haag.

Over de bewuste kus, die ze hem tijdens een hotelovernachting gaf, zei de vrouw in de rechtbank: "Het was een normale kus. Het was zeker niet een extra harde kus of een kus met veel kracht erachter." De lezing van de man is een heel andere: "Dat ging echt met volle kracht. Ik hoorde smak in mijn oor. Het was vreselijk. Ik had geen pijn, maar ik hoorde wel direct suizen. Ik hoorde alles heel dof."

'Stel je niet aan'

De man, zijn toenmalige vriendin en haar zoontje logeerden op 9 oktober 2021 in een hotel. 's Avonds gingen ze naar een popconcert. De volgende ochtend, toen het stel nog in bed lag, kuste de man de vrouw in haar hals en op haar oorlel. Volgens de vrouw belandde de laatste kus midden op haar oor.

Ze gaf aan dat niet prettig te vinden en kreeg naar eigen zeggen een reactie met de strekking: "Stel je niet zo aan." Daarop stelde de vrouw voor het ook eens bij hem te doen. Hij vond dat goed, zij deed het. Sindsdien, staat in de stukken van de rechtbank, heeft de man klachten aan zijn oor, waaronder tinnitus. Hij zou zijn werk als plastisch chirurg niet meer volledig kunnen doen.

Leven
Lees meer:
Leven met oorsuizen: 'Ik zou het mijn ergste vijand niet toewensen'

De verzekering van de vrouw besloot geen schadevergoeding uit te keren. Daarom vroeg de man aan de rechtbank om zijn ex aansprakelijk te stellen en een schadevergoeding te laten betalen. Volgens hem had ze kunnen weten dat plotselinge verandering van druk op het oor gehoorschade kan veroorzaken.

Niet aansprakelijk

De rechtbank is het met dat laatste niet eens en noemt het 'geen feit van algemene bekendheid'. De KNO-arts van de man heeft ook maar weinig 'letsels als gevolg van een kus op het oor' gezien. De gevolgen van de kus zijn heel ingrijpend, ziet ook de rechtbank. Maar dat is geen reden om de vrouw daarvoor aansprakelijk te stellen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS