Ga naar de inhoud
'Verschrikkelijke nachtmerrie'

OM wil levenslange celstraffen in zaak rond vergismoord op 17-jarige stagiair

Verdachten Emilio G. (rechts) en Randall D. in de rechtbank. Beeld © ANP.

In de strafzaak over de vergismoord op de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi in een buurthuis in Amsterdam heeft het Openbaar Ministerie vanavond levenslange celstraffen geëist tegen de verdachten Randall D. (41) en Emylio G. (30). Hun strafzaak gaat ook over twee liquidaties in 2015 in Amsterdam-Zuidoost en Zaandam.

Gruwelijke en schokkende feiten, zo zei de officier van justitie in de rechtbank in Amsterdam.

De volstrekt onschuldige Bouchikhi kwam in januari 2018 om het leven toen twee gewapende mannen het buurthuis in de buurt Wittenburg binnendrongen en de stagiair aanzagen voor iemand anders.

Met kalasjnikov beschoten

De jonge Amsterdammer lag op zijn buik om zich te beschermen tegen het geweld, toen een van de schutters met een kalasjnikov het vuur op hem opende. Bij de schietpartij raakten twee anderen gewond, onder wie het vermoedelijke eigenlijke doelwit en een vrouw die door kogels in beide benen werd getroffen.

Nabestaanden
Lees meer:
Nabestaanden vergismoord Amsterdam: 'Ons hart bloedt'

"Meerdere, veelal minderjarige, ooggetuigen zijn voor het leven getraumatiseerd", aldus de officier van justitie over de dodelijke schietpartij in het buurthuis. "De gewonden zijn getekend voor het leven."

De jongeren waren bezig met een kookworkshop. "De sfeer sloeg om in een verschrikkelijke nachtmerrie."

Amsterdam
Lees meer:
Amsterdam herdenkt per ongeluk doodgeschoten Mohamed

G. en D., die zich tijdens het zevendaagse strafproces beroepen op hun zwijgrecht, worden ook verdacht van de moord op de 24-jarige honkballer Siegmar Flaneur in Amsterdam-Zuidoost in februari 2015. Hij werd ‘s nachts van dichtbij en van achteren neergeschoten. Voor deze moord hoorde D. de officier om vrijspraak vragen, wegens gebrek aan doorslaggevend bewijs.

38 kogels afgevuurd

D. werd in de zomer van 2021 opgepakt op Curaçao. Hij staat bovendien terecht voor de liquidatie van crimineel Lucas Boom (43) in juni 2015. Dat gebeurde voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen naast een schoolplein in Zaandam.

Daarbij zou een van de schutters de laser van zijn wapen zelfs op een kind hebben gericht. In de straat lagen tientallen hulzen en raakten geparkeerde auto’s beschadigd. Er zijn op klaarlichte dag volgens het OM 38 kogels afgevuurd met automatische wapens. 

Marokko
Lees meer:
Marokko bevestigt doodstraf voor twee Nederlanders na vergismoord

"Het zijn drie levensdelicten, de ene is nog gruwelijker dan de andere. Die hadden grote impact op betrokkenen, omdat er niet alleen gericht, maar ook ongecontroleerd en in het wilde weg met automatische wapens werd geschoten", zei de aanklager. De afrekeningen in het criminele circuit noemde ze kil en gewetenloos.

De strafzaak gaat volgende week verder met de pleidooien. De uitspraak staat gepland op 4 augustus.

Bekijk ook: zus van vermoorde stagiair: 'Door jullie weggerukt'

01:11
De nabestaanden van de vermoorde Mohamed Bouchikhi mochten eerder al hun spreekrecht gebruiken in de rechtszaal. Zus Khadija: "Jullie hebben voor een oorverdovende stilte gezorgd."