Ga naar de inhoud
Ook in zaak-Heulmeisje

Ruim 200 tips binnengekomen over identiteit 22 vermoorde vrouwen

Reconstructie van het Heulmeisje. Beeld © ANP

De Nederlandse, Belgische en Duitse politie hebben ruim tweehonderd tips gekregen in de zoektocht naar de identiteit van 22 vermoorde vrouwen. Zo zijn er meerdere mogelijke namen van slachtoffers genoemd. In het onderzoek naar het zogenoemde Heulmeisje zijn 11 tips binnengekomen.

Vorige week woensdag begonnen de drie politiediensten samen met Interpol de campagne 'Identify Me' om de identiteit te achterhalen van 22 meisjes en vrouwen die vermoedelijk zijn vermoord en vervolgens zijn achtergelaten in een van de drie landen. Op de lijst staan negen Nederlandse zaken.

22
Lees ook:
22 vrouwen op gruwelijke wijze vermoord, maar niemand weet wie ze zijn

Het Heulmeisje is een van de bekendste Nederlandse vrouwen op de lijst. Haar stoffelijk overschot werd in 1976 bij voormalig parkeerplaats De Heul in Maarsbergen gevonden, verstopt onder aarde en takken. Het ging om een vermoedelijk nog jonge vrouw, zeer waarschijnlijk uit Duitsland.

Over haar zijn sinds de campagne dus 11 tips binnengekomen. Hoewel er geen strafrechtelijke stappen meer kunnen worden genomen tegen de onbekende dader, door verjaring van de zaak, onderzoekt de recherche de binnengekomen tips grondig.

'Hoopvol resultaat'

In totaal kwamen er 228 tips binnen: 122 tips in Duitsland, 55 in België en 51 in Nederland. Volgens de politie gaat het om bruikbare informatie en het wordt daarom nu al een 'hoopvol resultaat' genoemd. Zo wordt er bijvoorbeeld meegedacht over de mogelijke herkomst van kleding of sieraden. Maar, benadrukt de politie, er zal eerst meer onderzoek moeten worden gedaan voordat 'hier conclusies aan te verbinden zijn'. 

De campagne heeft wereldwijd veel aandacht gekregen, ziet de politie. Martin de Wit van de Nederlandse politie, een van de initiatiefnemers van de campagne, is daar dankbaar voor. "We zien meerdere deskundigen uit de hele wereld die spontaan hun hulp aanbieden", aldus De Wit. "De vrouwen in de campagne verdienen het dat zij hun naam terugkrijgen, en door de informatie die we nu ontvangen is er voor meerdere zaken nu enige hoop."

Op de website van Interpol kun je alle informatie over elke zaak lezen. Zo zijn er gezichtsreconstructies te zien en video's en foto's van sieraden en kledingstukken van de vermoorde vrouwen.