Ga naar de inhoud
Wel campuscontracten

Straks ook geen korte huurcontracten meer voor studentenkamers

Een belbord bij een studentenhuis (archieffoto). Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Guus Schoonewille

Particuliere verhuurders mogen straks geen huurcontracten van een of twee jaar meer aanbieden voor studentenkamers. De Tweede Kamer neemt vanmiddag een wijzigingsvoorstel van D66 en SP aan waarin dat staat, schrijft persbureau ANP.

Tijdelijke contracten blijven straks alleen nog mogelijk voor uitwisselingsstudenten die bijvoorbeeld een jaar in Nederland zijn, en ook campuscontracten blijven overeind. Dat zijn huurcontracten voor de duur van de studie, meestal vijf jaar, waarna plaats wordt gemaakt voor nieuwe studenten.

Vast huurcontract de norm

Het amendement van D66 en SP is een toevoeging op het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en ChristenUnie. Daarin wordt een tijdelijk contract verboden voor zelfstandige woonruimten. Een vast huurcontract wordt dan weer de norm, op een paar uitzonderingen na. Een meerderheid van de Tweede Kamer zal daar vandaag voor stemmen, net als voor het amendement van D66 en SP. De coalitie is hierover verdeeld: De VVD wil dit niet, maar D66, CDA en ChristenUnie stemmen voor.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer maakt einde aan tijdelijke huurcontracten

D66 en SP misten in het initiatief de problemen die steeds meer studenten ervaren met hun kamers. Korte huurcontracten worden vaker aangeboden en dat zorgt voor veel stress en onzekerheid, zeggen SP-Kamerlid Sandra Beckerman en haar D66-collega Faissal Boulakjar.

Rotte kozijnen

Studenten hebben in hun ogen een stabiele uitvalsbasis nodig in plaats van steeds op zoek te moeten naar andere woonruimte. Ook durven studenten vanwege die onzekerheid amper te klagen bij hun huisbaas over ernstige gebreken zoals lekkages of rotte kozijnen.

Sinds het in 2016 mogelijk werd om tijdelijke huurcontracten aan te bieden, worden er volgens D66 en SP amper meer (langdurige) campuscontracten aangeboden door huisbazen.

Doorstroming

Woningcorporaties gebruiken wel campuscontracten voor studentenwoningen, juist om de doorstroming op gang te houden en te voorkomen dat afgestudeerden te lang blijven wonen in goedkopere studenteneenheden.