Ga naar de inhoud
Voor nationale veiligheid

Nederlanderschap al bij 20 mensen ingetrokken en aantal stijgt nog

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Laurens van Putten

Tot nu toe is bij twintig mensen definitief het Nederlanderschap ingetrokken vanwege een veroordeling voor een terroristisch misdrijf of in het belang van de nationale veiligheid, meldt justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief.

Sinds enkele jaren heeft de Staat de bestuurlijke bevoegdheid om dit te doen.

Totaalaantal nog hoger

De verwachting is dat het aantal nog zal oplopen, omdat er nog meer besluiten zijn genomen om het Nederlanderschap in te trekken.

Die zijn echter nog in behandeling bij een rechtbank of bij de Raad van State. Het Nederlanderschap kan alleen worden ingetrokken als iemand ook nog een andere nationaliteit heeft.

Grote
Lees ook:
Grote zorgen om jihadisten die in Nederland blijven terwijl paspoort is afgepakt

Tot nu toe is bij 25 mensen die onherroepelijk zijn veroordeeld voor een terroristisch misdrijf besloten om het Nederlanderschap in te trekken. Daarvan zijn er zes inmiddels definitief, acht zaken liggen nog bij de rechtbank en bij vier zaken loopt er hoger beroep bij de Raad van State.

De andere zaken zitten nog in de bezwaarfase. De minister meldt dat voor een deel van de voor terrorisme veroordeelden die inmiddels definitief geen Nederlander meer zijn, het nog niet mogelijk is om ze zelfstandig of gedwongen te laten vertrekken.

Nationale veiligheid

Daarnaast is in 24 zaken besloten om het Nederlanderschap in te trekken in het belang van de nationale veiligheid. Het gaat dan om uitreizigers die zich in Syrië of Irak aansloten bij een terroristische organisatie.

Naast de veertien definitieve intrekkingen werden vijf besluiten teruggetrokken en zijn de andere zaken vernietigd door de rechter of lopen ze nog in hoger beroep.

Dubbele
Lees ook:
Dubbele nationaliteit en paspoort verloren? Terugvragen kan

Opmerkelijk is een vernietiging van een intrekking in december 2022 vanwege het belang van de nationale veiligheid. De Raad van State besloot de klager gelijk te geven, omdat de groepering waarbij de betrokkene was aangesloten, destijds niet goed was geformuleerd op de lijst van terroristische organisaties.

Hay'at Tahrir al-Sham

Het ging om iemand die bij een groepering zat die was gelieerd aan Hay'at Tahrir al-Sham (HTS). Deze organisatie zelf stond wel als derde op de lijst, na Al Qa'ida en ISIS. Maar anders dan bij de eerste twee groeperingen stond de zinsnede 'en organisaties die zijn gelieerd aan....' er niet bij.

De Raad van State vond dat een reden om de intrekking ongedaan te maken. De zinsnede is later alsnog toegevoegd bij HTS.

Vermoedelijke
Lees ook:
Vermoedelijke IS-veiligheidschef opgepakt in Arkel, verdacht van oorlogsmisdaden