Ga naar de inhoud
Regio Rotterdam

'Forse stijging aantal kinderen met steekwonden in Rotterdam'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

In de regio Rotterdam is het aantal tieners dat met schot- of steekwonden is opgenomen in het ziekenhuis fors gestegen. Tussen 2010 en 2020 werden in totaal 98 kinderen tot 19 jaar opgenomen. In 2021 en de eerste helft van 2022 samen waren dat er in totaal 23. Het jongste slachtoffer was 7 jaar oud.

Dit schrijft NRC. Negentig procent van de slachtoffers is jongen en de meesten zijn in de borst gestoken. De jongens moesten doorgaans een nacht in het ziekenhuis verblijven. 

Daders
Lees ook:
Daders fatale steekpartij in vete drillrappers moeten 11 jaar de cel in

Onderzoek van de afdeling traumachirurgie van het ErasmusMC komt op deze cijfers uit. De groei wordt zorgelijk genoemd door en van de onderzoekers, Begüm Pekbay. "Het type wapens verandert ook. Het zijn geen kleine mesjes, maar soms hele grote", vertelt de heelkunde-promovenda aan de krant.

Pekbay vermoedt dat 'drill-rap', waarbij vetes worden aangewakkerd en uitvergroot via sociale media, een van de oorzaken is voor de groei.

Eerder onderzoek wapengeweld

Het is niet voor het eerst dat naar deze incidenten wordt gekeken. Anderhalf jaar geleden in 2021 hadden traumachirurg Oscar van Waes van het ErasmusMC en zijn collega's de indruk dat ze steeds vaker jonge geweldsslachtoffers moesten behandelen. 

Van Waes constateerde toen ook al dat het aantal slachtoffers van onder de 19 jaar was gegroeid. Het ging toen om een gemiddelde van 8 in 2010 naar een gemiddelde van 13 slachtoffers in 2020. Het jongste slachtoffer was toen 8 jaar oud. 

'Onderwereldoorlog
Lees ook:
'Onderwereldoorlog in Rotterdam' na diefstal partijen drugs

Het onderzoek werd hierna doorgezet en de indruk van de artsen werd bevestigd in een grote studie in het ErasmusMC. Ze bekeken de dossiers van alle patiënten die ze van 2010 tot en met 2020 hadden opgenomen, ten gevolge van wapengeweld.

Hieruit bleek dat 782 van de 945 patiënten bewust waren gestoken of neergeschoten en de overige gevallen waren bijvoorbeeld suïcide-pogingen. Van de 782 waren 98 patiënten hooguit 19 jaar.

Jonge daders

Het aantal jonge slachtoffers van straatgeweld wordt in andere steden niet bijgehouden, zoals ErasmusMC dat doet. Het aantal jonge daders wel. Volgens het OM daalt landelijk het aantal jongeren dat in aanraking komt met justitie al jaren, maar neemt sinds 2019 het straatgeweld door minderjarigen toe.

In 2019 werden landelijk 1633 minderjarigen verdacht van een ernstig geweldsdelict, in 2020 waren dat er 1960. Daarbij gaat het om verdachten van zware mishandeling, diefstal met geweld, afpersing of ernstige bedreiging, soms in groepsverband.

In 2021 registreerde het OM 1920 nieuwe geweldszaken tegen minderjarige verdachten. "Steeds vaker heeft een verdachte een wapen, meestal een steekwapen, bij zich", meldt het Openbaar Ministerie.

Man
Lees ook:
Man komt om door steekpartij na ruzie in Rozenburg