Ga naar de inhoud
Shortlist

Dit zijn de vijf bloemen die in de race zijn voor nationale bloem

Pinksterbloem (Cardamine pratensis) is kanshebber voor de titel nationale bloem. Beeld © Svdmolen (via Wikipedia)

Vijf bloemen maken nog kans om verkozen te worden tot nationale bloem bij de Nationale Bloem Verkiezing van Vroege Vogels. Het gaat om de paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem.

Deze shortlist is vanochtend bekendgemaakt in het programma, op NPO Radio 1. Vroege Vogels organiseert de verkiezing omdat het Nederland ontbreekt aan een nationale bloem, volgens het programma in tegenstelling tot andere landen.

Zo hebben de Belgen de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de Edelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen.

Meer dan 25.000 mensen hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht voor de verkiezing. Vanaf nu kan er gestemd worden op de vijf overgebleven kanshebbers. Dat kan tot 2 juni, twee dagen later maakt het programma de winnaar bekend.

Dit zijn ze alle vijf:

©Svdmolen (via Wikipedia)

Pinksterbloem (Cardamine pratensis).

©ANP

De bekendste van de vijf: de paardenbloem.

©Wikipedia

Het madeliefje of meizoentje.

©Sten Porse (via Wikipedia)

Deze foto toont de kievitsbloem.

©Rasbak (via Wikipedia)

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is een plant uit de schermbloemenfamilie.

Iedere bloem heeft een eigen ambassadeur. Zanger Ruben Hein, tv-kok Yvette van Boven, influencer Teske de Schepper, Kassapresentator Amber Kortzorg en tv-tuinman Lodewijk Hoekstra zullen de komende tijd aandacht vragen voor hun bloem.

De verkiezing doet het BNNVARA-programma in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis BiodiversityCenter).