Ga naar de inhoud
Mistveld hangt voor kust

Weekend zacht en zonnig, temperaturen tot 23 graden

Een vol terras in Den Bosch. Beeld © ANP

Dit weekend mag Nederland genieten van twee prachtige, rustige lentedagen. "We hebben geluk", zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. "Er is veel zonneschijn en we krijgen hoge temperaturen voor de tijd van het jaar."

Gemiddeld is het half mei rond de 17 graden, maar daar gaan we dit weekend flink overheen. De temperatuur varieert van 17 graden vlak aan zee tot 23 graden plaatselijk in het binnenland. 

"In het zuidoosten is het wat broeierig, en dan kan er een bui vallen, mogelijk met onweer", zegt Dorrestein. "En mensen die van het strand houden, moeten er rekening mee houden dat het mistig kan zijn. Vlak voor de kust hangt een groot mistveld, en als dat de kust schampt dan zakt de temperatuur flink."

Zonkracht 5

Ook morgen, op Moederdag, is het  fantastisch weer met veel zonneschijn en wat stapelwolken in het binnenland. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die van vandaag. Het wordt tot 22 graden.

Let wel op de zonkracht, zegt Dorrestein. "Die is sowieso al vrij sterk. Vandaag is de zonkracht 5, en morgen 4/5." Zonkracht 5 betekent dat je - afhankelijk van je huidtype - binnen 15 tot 25 minuten kunt verbranden.

Lange termijn zacht en zonnig

Na het weekend is er volgens Dorrestein sprake van 'een dipje'. "Het wordt wisselvalliger en wat kouder, richting 15 graden tot halverwege de week. Maandag, dinsdag en woensdag is er ook kans op wat neerslag."

Maar daarna, in het Hemelvaartweekend, lijkt het wat zachter, droger en zonniger te worden. "Dan herstelt het weer zich weer en gaan we weer richting de 20 graden."

Bron: RTL Nieuws