Ga naar de inhoud
Vakjury's hebben al gestemd

Zweden op jacht naar recordzege in finale songfestival

Nederlandse Songfestivalfans in Liverpool: 'Gewoon juichen voor ander land'

01:09

Zonder Nederland vindt vanavond de finale van het Eurovisie Songfestival plaats. In de Liverpool Arena in Liverpool strijden 26 landen om de felbegeerde titel. De strijd lijkt vooral tussen Zweden en Finland te gaan.

De Zweedse zangeres Loreen, al winnares in 2012 met het iconische nummer Euphoria, is al wekenlang favoriet bij de bookmakers met het lied Tattoo. Als ze wint, zorgt ze voor de zevende Zweedse overwinning in de historie van het songfestival. Daarmee komt het land op gelijke hoogte met recordhouder Ierland.

Finland is volgens de wedkantoren de belangrijkste uitdager. Käärijä doet mee met het opzwepende Cha Cha Cha en kan Finlands tweede winnaar ooit worden na Lordi in 2016. Van zijn vier dansers komt er één uit Nederland: de 32-jarige Jesse Wijnans.

Duncan
Lees ook:
Duncan Laurence onthult welk nummer hij gaat zingen in songfestivalfinale

Wijnans krijgt veel aandacht van de Nederlandse pers nu hij de finale heeft gehaald met de Finse inzending. "Al die aandacht maak ik eigenlijk nooit mee als danser, dus voor mij is het allemaal heel speciaal en nieuw", zegt Wijnans. Hij is het gewend om op de achtergrond te staan.

"Wat ook prima is, het is tenslotte mijn baan. Maar nu doe ik opeens superveel interviews. Ik vind het heel leuk dat Nederland het zo oppakt en voel me ontzettend gesteund ondanks dat ik voor Finland dans."

Vakjury's

In de twee halve finales vielen afgelopen week al elf acts af, onder wie Mia Nicolai en Dion Cooper namens Nederland. De uitslag van vanavond staat al voor de helft vast. De vakjury's van de deelnemende landen bepaalden hun puntenverdeling gisteravond al op basis van de zogeheten tweede dress rehearsal, de generale repetitie. Die stemmen tellen voor 50 procent mee.

De miljoenen tv-kijkers bepalen tijdens de live-uitzending de andere helft van de uitslag. Voor het eerst kan de hele wereld meestemmen.

Tijdens de show zijn er gastoptredens van Kalush Orchestra, de Oekraïense winnaar van vorig jaar, en de Brit Sam Ryder. Hij werd in 2022 tweede en treedt in Liverpool op met Queen-drummer Roger Taylor. Onder de naam The Liverpool Songbook zingen Duncan Laurence, Mahmood, Netta, Daði Freyr, Cornelia Jakobs en Sonia een medley van liedjes die veel voor de stad betekenen.

Songfestivaldanser
Lees ook:
Songfestivaldanser Jesse Wijnans dankbaar voor Nederlandse steun