Ga naar de inhoud
Teller boven de 50

Explosies bij woningen in Rotterdam en Amersfoort

Bij een deur van een portiek aan de Bilderdijkstraat was een explosie. Beeld © ANP

Afgelopen nacht zijn er bij twee verschillende woningen in Rotterdam explosies geweest. Ook in Amersfoort was er een ontploffing.

Om 05.00 uur was er een ontploffing bij een woning op de Olmendaal aan de zuidkant van Rotterdam. Vanwege de rook die daarbij vrijkwam, is een aantal mensen nagekeken door ambulancepersoneel.

Meer dan 50 explosies

Enkele uren eerder, rond 01.30 uur, was er een explosie bij de deur van een portiekflat aan de Bilderdijkstraat in het westen van de stad. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het portiek.

In de regio Rotterdam zijn de afgelopen maanden meer dan 50 explosies bij woningen en bedrijven geweest, meer dan in het hele jaar daarvoor. De explosies zijn het gevolg van ruzies tussen drugsbendes. 

De meeste ontploffingen zijn in de wijken Oude Westen en Crooswijk in het oosten van de stad. Voor de gemeente reden om hier voor extra politie-inzet, mobiele toezichtsposten, extra cameratoezicht en pleinstewards te zorgen. Ook zijn de twee wijken aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat er preventief gefouilleerd mag worden.

Aanhoudingen

Burgemeester Aboutaleb verduidelijkte dat dit in Crooswijk al langer het geval was, maar dat er niet eerder een aanleiding was om ook daadwerkelijk preventief te gaan fouilleren. Hij zegde toe om de bewoners in een veiligheidsrisicogebied voortaan per brief op de hoogte te stellen hierover.

De burgemeester liet donderdag in de gemeenteraad weten dat er vier nieuwe aanhoudingen zijn verricht, wat het totale aantal aanhoudingen naar aanleiding van de explosies op 37 brengt. Hij zei te hopen niet alleen de ‘straatsoldaatjes’ te pakken, maar ook de opdrachtgevers van de explosies te achterhalen, iets wat bemoeilijkt wordt door een zwijgcultuur.

Drie
Lees ook:
Drie aanhoudingen voor explosie en brand bij Rotterdamse toko

Ook was er afgelopen nacht een ontploffing op de Liendertseweg in Amersfoort. Er zijn geen gewonden, maar de politie noemt de schade 'aanzienlijk'.

Vermoedelijk was de woning een nacht eerder ook doelwit, zegt de politie. Maar van dat incident was geen melding gemaakt. In de nacht van woensdag op donderdag vond er ook een ontploffing plaats bij een woning in Amersfoort, toen aan de Vuursteenberg.