Ga naar de inhoud
99 eurocent

Primeur op songfestival: hele wereld mag vanavond stemmen

Teya en Salena uit Oostenrijk trappen de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond af. Beeld © ANP

Een primeur voor het Eurovisiesongfestival: tijdens de finale vanavond mag iedereen uit de hele wereld stemmen – dus ook als je buiten Europa woont. De stem kan worden uitgebracht via de officiële website en werkt met creditcard. Alle wereldwijde stemmen worden uiteindelijk op een hoop gegooid ('Rest of the World') en tellen net zo zwaar als die van een land.

"Het is een betaalde stem. Je logt in, betaalt en stemt", zegt Martin Osterdahl, executive supervisor van het festival, over het nieuwe stemsysteem. Een stem namens 'Rest of the World' kost 99 eurocent.

Stemmen uit hele wereld

Het idee voor de 'rest of the world vote' ontstond in 2020, toen Osterdahl als uitvoerend supervisor het Junior Eurovisiesongfestival organiseerde in Polen, waar in totaal twaalf landen aan meededen. "We zaten midden in de donkere dagen van de pandemie", zegt hij. "We hadden de optredens opgenomen in de studio, omdat de delegaties niet konden reizen."

En toen begon het stemgedeelte. Osterdahl zag stemmen binnenkomen uit 182 landen. "En dat bij een kindershow in Europa met twaalf deelnemende landen. Ik vond het geweldig."

Wereldwijd feest

Hierdoor besefte hij dat Eurovisie niet langer een Europees feest is, maar een wereldwijd feest. "Het is echt een wereldwijd fenomeen geworden. Onze waarden van inclusiviteit, diversiteit en gelijkheid zijn universeel. Daarom vind ik dat we iedereen erbij moeten betrekken die hier deel van uit wil maken. We moeten deze liefde omarmen."

Mia
Lees ook:
Mia en Dion gestrand in halve finale, AVROTROS 'ongelooflijk trots'

Alle mensen uit alle landen in de hele wereld mogen vanavond dus hun stem uitbrengen. "Het werkt buiten de territoria van de deelnemende omroepen", zegt Osterdahl. "Als je dus in een land woont dat wel deelneemt aan de finale, kun je de stem niet gebruiken." In totaal zullen de stemmen gelijk zijn aan één land qua aantal punten.

Geen Nederland vanavond

Oostenrijk zal vanavond de finale van het Eurovisiesongfestival in Liverpool openen. Favorieten Zweden, Finland en Frankrijk komen respectievelijk als negende, dertiende en zesde in actie. De finale wordt afgesloten door het Verenigd Koninkrijk. De regerend winnaar Oekraïne is als negentiende aan de beurt.

Nederland heeft zich niet geplaatst voor de finale van het songfestival. Dat is voor het eerst sinds 2015. Mia Nicolai en Dion Cooper behoorde in de eerste halve finale in Liverpool tot de vijf afvallers. Het duo zong het nummer Burning Daylight. 

Bekijk ook: Dion en Mia 'voelen zich nog steeds een winnaar' na uitschakeling

03:00
De Nederlandse inzending zat niet bij de 10 landen die doorgingen naar de finale op zaterdag.