Ga naar de inhoud
Remmen vertonen gebreken

'Een op de drie caravans blijkt bij keuring onveilig te zijn'

De ANWB voert een controle uit op een caravan, ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Uit nieuwe cijfers van autobrancheorganisatie BOVAG blijkt dat vele caravans veel te slecht onderhouden worden. Een op de drie caravans blijkt bij een keuring onveilig te zijn, waarbij vooral de remmen mankementen vertonen.

Dit schrijft het AD. Het is voor het eerst dat de BOVAG keuringsgegevens van drieduizend caravans heeft kunnen analyseren, waar deze conclusie uit voorkomt. 

Zorgen over staat caravans

Paul de Waal van BOVAG zegt tegen de krant: "De uitkomsten zijn verontrustend. We zijn ervan geschrokken. Er is geen apk voor caravans. Mensen die hun caravan laten keuren hebben de veiligheid hoog in het vaandel staan. En als dan al een op de drie niet door die keuring komt, dan geeft dat te denken over de staat van onderhoud bij caravans die nooit worden gekeurd."

"Met dat in het achterhoofd is de conclusie gerechtvaardigd dat beschouwd over het gehele park van caravans, de noodzaak tot reparatie en onderhoud waarschijnlijk nog veel hoger is."

Bovag
Lees ook:
Bovag wil een verplichte keuring voor alle aanhangwagens

Nooit eerder waren er keuringsgegevens van zoveel caravans. Met een nieuw automatiseringssysteem moet uiteindelijk de technische staat van 50.000 caravans die gekeurd worden bij de BOVAG bekend zijn. Er rijden in totaal 417.000 caravans in Nederland rond.

Hoe ouder, hoe slechter

Vooral caravans ouder dan twintig jaar blijken in slechte technische staat, ruim vier op de tien mankeert wel iets. Van caravans die tussen de dertig en veertig jaar oud zijn, wordt bijna de helft afgekeurd. Met name het remsysteem, essentieel om er veilig mee op pad te kunnen, vertoont vaak gebreken.

Volgens de brancheorganisatie, die een tweejaarlijkse keuring adviseert, veroorzaken de tekortkomingen ‘forse veiligheidsrisico’s’ voor zowel de eigenaar van de caravan als andere weggebruikers.

Binnen de EU wordt wel gediscussieerd over een verplichte keuring voor caravans, maar het gaat naar verwachting nog jaren duren voordat alle lidstaten het eens zijn.

Tekort
Lees ook:
Tekort aan camperplaatsen in Nederland: 'Boer kan helpen'