Ga naar de inhoud
'Leider blies zichzelf op'

Tot 5 jaar cel voor Utrechtse bende om 'zeer professionele' plofkraken Duitsland

In Den Bosch werd in oktober 2020 een heel woonblok ontruimd na de vondst van explosieven van de plofkrakers. Beeld © ANP

Verdachten van een reeks plofkraken in Duitsland zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot celstraffen die oplopen tot vijf jaar. Het gaat om vijf mannen en een vrouw die volgens de rechter 'zeer professioneel en berekenend' te werk gingen.

De politie kwam de bende op het spoor nadat de vermeende leider, een 29-jarige man uit Utrecht, in september 2020 om het leven was gekomen toen hij in een bedrijfspand in de Utrechtse wijk Overvecht met explosieven aan het oefenen was op een geldautomaat. Daarbij maakte hij instructiefilmpjes.

Die automaat had hij besteld in Duitsland. Toen korte tijd later nog eens vijf van dit soort pinautomaten werden besteld, verstopte de politie er peilbakens en afluisterapparatuur in. Zo kwamen de verdachten in beeld: uit onderzoek bleek dat het bedrijfspand werd gebruikt als trainingslocatie voor het voorbereiden en plegen van de plofkraken.

Dodelijk ongeluk met 250 km/u

De zaak is ook bekend omdat één van de leden in december 2020 een dodelijk auto-ongeluk veroorzaakte op de A2 bij Nieuwegein. Tijdens een testrit om te ontdekken hoe hard de auto kon rijden, kreeg hij er een klapband en knalde hij op de auto van een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein. Ze was op slag dood. Hiervoor is hij in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar cel.

Drie
Lees ook:
Drie jaar cel voor man die met 250 km/u jonge vrouw doodreed

Deze zogeheten 'driver' kreeg er vandaag nog eens een celstraf van 9 maanden bij voor voorbereidingshandelingen. Niet bewezen is dat hij deel uitmaakte van de criminele organisatie.

Pizzaschijven

De mannen die uiteindelijk ook plofkraken pleegden, zijn veroordeeld tot celstraffen van 5 jaar, 40 maanden onvoorwaardelijk en 40 maanden waarvan een jaar voorwaardelijk. Een Utrechter die zich vooral bezighield met het onderzoeken van de automaten krijgt een celstraf van 20 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. 

Daarnaast is een vrouw uit Den Bosch veroordeeld tot 20 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk. Ze maakte volgens de rechtbank zogeheten 'pizzaschijven' met bijbehorend explosief materiaal die in de geldautomaten konden worden geschoven. De politie vond in een berging in Den Bosch een zeer gevaarlijke hoeveelheid explosieve stoffen en ontruimde na de vondst een compleet woonblok.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update