"Iemand die zo vanzelfsprekend is in je leven toch even laten merken dat je de liefde en inzet waardeert", zegt traditiedeskundige Ineke Strouken. Dát is de kern van Moederdag. En aangezien niet ieder kind (nog) een moeder heeft, stappen verschillende kinderopvangorganisaties en scholen over op een ouderdag of 'Ik vind je lief-dag'.
"Wij bieden opvang aan kinderen uit vele verschillende gezinsvormen. Niet ieder kind heeft een vader en een moeder in de nabijheid. Daarom kiezen wij ervoor om hier meer recht te doen aan die diversiteit in opgroei situaties van alle kinderen." Dat schrijft Ska Kinderopvang in een bericht aan ouders en verzorgers.
In plaats van Moederdag op 14 mei en Vaderdag op 18 juni viert de kinderopvang daarom 'Ik vind je lief-dagen'. "Met de ik vind je lief-dagen willen we de liefste personen in het leven van het kind centraal stellen", schrijft de opvang.

Andere scholen en kinderopvangorganisaties kiezen ook voor alternatieven. Basisschool de Egelantier in Almere kiest net als Ska Kinderopvang voor een 'Ik vind je lief-dag'. In Nieuwegein kiest de Beatrixschool voor een 'Van mij voor jou-dag', waarbij het vooral belangrijk is dat het kind zelf bewust bezig is met knutselen voor een ander.
Niet iedereen is blij met de veranderingen. RTL Nieuws plaatste een oproep op Facebook met de vraag wat mensen van het wel of niet vieren van Moederdag vinden. "Wat is er mis met de term Moederdag? Op ons kinderdagverblijf maken wij voor alle kindjes een moeder- en vaderdagcadeau. Als er kinderen zijn zonder papa of mama, maken we het voor opa's, oma's, broertjes of zusjes in samenspraak met kinderen en ouders", reageert Kelly van Hamersveld.
Ook Dy-Ann van Hemert vindt het niet nodig om de dag te veranderen. "Moederdag is voor alle moeders, oma's en andere belangrijke vrouwelijke opvoeders. Heel erg dat mensen zich gekwetst voelen, maar Moederdag is gewoon Moederdag, net als Vaderdag gewoon Vaderdag is", schrijft zij.
'Noem het ouderdag'
Angelique Smid van Leeuwen is het wel eens met de veranderingen op scholen. "Ik vind dat Moederdag in de diversiteit van gezinssamenstellingen achterhaald is", vertelt ze aan RTL Nieuws. Zij heeft zelf een relatie met een vrouw en twee kinderen van 4 en 22 jaar.
Bij de school van haar zoontje heeft de juf gevraagd of beide moeders op Moederdag een cadeautje van hun kind willen krijgen. Hoewel Smid van Leeuwen de voorkeur heeft voor een spontaan bezoekje of bloemetje, waardeert ze het dat de school van haar zoontje rekening houdt met diverse gezinssamenstellingen.
Daarnaast zijn er kinderen die een ouder zijn verloren. Zo is een bekende van haar recent haar man verloren, waardoor Vaderdag voor haar zoon pijnlijk is. "Maar noem het dan een ouderdag", zegt Smid van Leeuwen. "Je hebt zo veel diversiteit in de wereld."
Dynamisch
Dat dagen als Moederdag meebewegen met de tijd is volgens traditiedeskundige Ineke Strouken in ieder geval heel normaal. "Tradities zijn per definitie dynamisch", legt Strouken uit. "Het is een cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. En vanuit iedere generatie wordt het weer opnieuw bekeken en gevierd."
De traditiedeskundige legt uit dat inmiddels de meeste vrouwen werken en we niet meer 'strak in alleen mannen en vrouwen denken'. "De rolverdeling is niet helemaal weg, maar wel heel erg veranderd."

Volgens haar moeten we als het om Moederdag gaat vooral terug naar de kern. "Dat je de mensen die heel veel voor je gedaan hebben of doen een keer per jaar laat merken dat je het waardeert."
Zij zou het liever hebben over een 'Ik hou van je-dag'. "De 'Ik vind je lief-dag' kan ook voor de buurvrouw zijn. Ik hou van je komt nog dichter tot de kern van Moederdag, denk ik."
Ontstaan Moederdag
Moederdag ontstond in Amerika, toen het rollenpatroon voor mannen en vrouwen nog heel duidelijk was. De man zorgde voor het geld, de vrouw zorgde voor het huishouden.
Anna Marie Jarvis was een geëmancipeerde vrouw. Toen haar moeder overleed op de eerste zondag van mei, kreeg zij een schuldgevoel. Ze had het idee dat ze niet genoeg tegen haar moeder had gezegd dat ze haar lief had.
Toen kwam ze met het idee om een keer per jaar moeders in het zonnetje te zetten. Sinds 1928 is Moederdag een officiële dag in Nederland. Sinds het begin van Moederdag in Nederland wordt er commercieel gebruik van gemaakt door bloemisten en banketbakkers. Traditiegetrouw krijgen moeders een geknutseld cadeau van hun kinderen.
Bron: Traditiedeskundige Ineke Strouken, Moederdag.net.