Ga naar de inhoud
'Paraplu nog niet helemaal weg'

Na natte grijze week, breekt lenteweekend aan: 20 graden én zon

Illustratief beeld. Beeld © Getty Images

Nat. Dat is de beste samenvatting van het weer afgelopen week. Maar dit weekend komen daar twee woorden bij: warm, én zon. De lente keert met 20 graden zaterdag en zondag weer even terug.

De afgelopen dagen werden vooral gekenmerkt door regen. Vooral dinsdag was het raak. Door het hele land viel met 15 tot 30 millimeter bijna de helft van wat er gemiddeld in mei valt: 59 millimeter. 

Alleen in 1988 - 35 jaar geleden - was het tussen 1 januari en 7 mei íets natter, legde Nicolien Kroon van Buienradar uit in onderstaande video:

Waar blijft het lenteweer?

01:23
We beleven het natste voorjaar in jaren. Dat komt door een komen en gaan van lagedrukgebieden, vertelt Nicolien Kroon van Buienradar. In de loop van de week wordt het wel warmer - maar van de regen zijn we nog niet af.

Goed nieuws voor mensen die het natte, grijze weer beu zijn: dit weekend gaan we de zon weer zien en wordt het warmer. Er is een kleine kanttekening, zegt Marjon de Hond van Buienradar. "Het is nog geen stabiel lenteweer."

Want van de regen zijn we nog niet helemaal af. Op sommige plekken kunnen nog 'fikse buien' vallen, zeker in de loop van de middag wanneer de temperaturen oplopen. En dan vooral in de oostelijke helft van het land. "Buien trekken langzaam over, en dan kan het echt een tijdje regenen."

Instabiel lenteweer

Maar je kunt ook zomaar géén bui treffen. En dan voelt het weer als stralend lenteweer. "Er is meer ruimte voor de zon en hogere temperaturen. Dat is voor veel mensen prettig."

In het oosten van het land kan het 22 graden worden dit weekend, zegt De Hond. "En op heel veel andere plekken wordt het 20 graden." Wie de grootste kans op droog weer wil, moet bij de westkust en in het noordwesten zijn. 

Al
Lees ook:
Al die regen heeft gevolgen: 'Kans op 40 graden écht kleiner'

En wat kunnen we vandaag en morgen nog verwachten? "Vandaag vallen nog wat meer buien, met kans op onweer. De paraplu kan nog niet helemaal weg."

Morgenmiddag is er al meer ruimte voor de zon. In het grootste deel van het land begint de dag bewolkt. "Met in de loop van de middag vooral in het noordoosten een aantal buien en kans op onweer." Maar vanuit het noordoosten breiden 'flinke zonnige perioden' zich uit over het land. De temperatuur stijgt tot zo'n 20 tot 21 graden, met uitzondering van de kust waar het een paar graden kouder is. "Qua temperatuur is het heerlijk."

Is
Lees ook:
Is dit het natste voorjaar ooit? En nog 5 vragen over al dat water

En dan dus dat weekend, met temperaturen oplopend tot 22 graden. Prima weer om in het park, de tuin of op het balkon te zitten. "Als je geen bui op je kop krijgt, is 20 graden met zon perfect."

Daar kunnen we twee dagen van genieten: volgende week lijkt een beetje een herhaling van zetten. Na het weekend dalen de temperaturen, tot 15 graden op dinsdag. Ook woensdag is de lucht koeler en trekt een storing over: het gaat regenen. Toch is er voor liefhebbers van hogere temperaturen wel iets om naar uit te kijken: op vrijdag tikken we gewoon weer de 20 graden weer aan.