Joran van der Sloot (35), die in Peru een gevangenisstraf uitzit voor de moord op Stephany Flores, wordt tijdelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Volgens de Peruaanse autoriteiten staat hij daar terecht in de zaak-Natalee Holloway. Zij verdween in 2005 en werd voor het laatst gezien met de Nederlander.
De Peruaanse ambassade in Washington laat aan Amerikaanse media weten dat Joran van der Sloot tijdelijk wordt uitgeleverd. Hij zou worden vervolgd voor vermeende afpersing en fraude, aanklachten die voortkomen uit de zaak-Natalee Holloway.
Spoorloos verdwenen
De Amerikaanse Natalee Holloway (18) verdween in mei 2005 spoorloos tijdens een vakantie met studievrienden op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien in gezelschap van de Nederlander Joran van der Sloot, die hoofdverdachte was in de verdwijningszaak. Zijn betrokkenheid werd nooit bewezen. Het lichaam van Holloway werd nooit gevonden.
Momenteel zit Van der Sloot in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor de moord in 2010 op de Peruaanse studente Stephany Flores (21). In 2012 werd hij veroordeeld voor die moord en sindsdien zit hij vast in de zeer zwaar bewaakte Challapalca-gevangenis op 4600 meter hoogte in de Andes.
Opmerkelijke uitlevering
Correspondent Erik Mouthaan noemt het opmerkelijk dat Peru Van der Sloot uitlevert aan de Verenigde Staten. "Het is een gunst die het land verleent aan Amerika."
Volgens Mouthaan is de zaak-Holloway bij veel Amerikanen nog bekend. "Dat komt ook omdat de moeder van de studente, Beth Holloway, het altijd in het nieuws heeft gehouden. In Nederland was zij ook goede vrienden met Peter R. de Vries."
In een verklaring zegt Holloway dat haar dochter deze week 36 zou zijn geworden. Verder bedankt ze onder meer de president van Peru voor de medewerking aan de uitlevering. De Peruaanse autoriteiten zeggen volgens Amerikaanse media in een verklaring dat zij 'er alles aan blijven doen om criminelen voor de rechter te krijgen'.
Fraude en vermeende afpersing
De fraude en vermeende afpersing waar Van der Sloot voor terecht zou staan in de VS, hebben te maken met een bedrag dat de familie Holloway de Nederlander in 2010 zou hebben betaald.

Van der Sloot wordt er namelijk van verdacht begin 2010, kort voordat hij naar Peru ging, 25.000 dollar in contanten te hebben aangenomen van de familie van Holloway. In ruil voor dat bedrag zou hij de nabestaanden van de studente naar haar lichaam leiden.
Waarom de zaak juist nu in de VS voor de rechter komt, is de vraag, zegt Mouthaan. "Justitie of het Witte Huis heeft hier nog niets over verklaard, dus op dit moment weten we niet veel meer." Wat voor straf Van der Sloot in de VS riskeert, is ook niet duidelijk.
Niet in Amerikaanse cel
Hoe dan ook: als Van der Sloot wordt berecht, moet hij zijn verdere straf in Peru uitzitten. Een verdrag uit 2001 tussen Peru en de VS staat namelijk toe dat een verdachte tijdelijk wordt uitgeleverd om in het andere land te worden berecht, maar na de rechtszaak weer wordt teruggestuurd.