Ga naar de inhoud
Geen extra herkansing

Start examens: voor het eerst sinds corona zonder versoepelingen

In 2021 konden er minder leerlingen in een zaal vanwege de verplichte 1,5 meter Beeld © ANP

Stampen, zwoegen, zweten, uitrusten en weer doorgaan: zo zullen de aankomende weken eruit zien voor de eindexamenleerlingen, want het centraal examen is vandaag weer begonnen. Voor het eerst sinds 2019 zijn het weer normale examens, zonder extra versoepelingen, terwijl de leerlingen er wel heel wat jaren corona-onderwijs op hebben zitten.

"Het is een bijzondere lichting", zegt Jochem Mud, docent en coördinator van de bovenbouw vwo op het Sint-Maartenscollege in Voorburg. Op deze school zijn dit jaar extra examentrainingen en bijles gegeven, want de docenten zien dat leerlingen het nog steeds niet makkelijk hebben. Ook konden leerlingen de afgelopen dagen oefenexamens maken om zo goed mogelijk voorbereid te worden op de eindtoets.

Deze lichting examenstudenten is bijzonder omdat hun laatste schooljaar zonder lockdowns of andere coronamaatregelen is geweest, maar hun schoolcarrière is natuurlijk volledig getekend door het virus. Corona mag inmiddels geen probleem meer vormen, de gevolgen zijn nog steeds voelbaar. Qua kennis gaat het best goed, zegt Mud, maar vooral de motivatie lijkt een stuk lager te zijn geworden in de coronajaren.

Schoolexamens
Lees ook:
Schoolexamens komend jaar weer bijna als vanouds

"We merken dat leerlingen een stuk minder huiswerk maken. Niet allemaal natuurlijk, maar er zijn er veel meer die zich niet op lessen voorbereiden dan de jaren voor corona", zegt Mud. Dat aandeel lijkt volgens hem een stuk groter geworden. "Ze hebben veel meer moeite om zich thuis op te laden en wat te doen."

Geen versoepelingen meer

De afgelopen jaren werden de eindexamens aangepast om tegemoet te komen aan de leerlingen die regelmatig last hebben gehad van lesuitval en coronamaatregelen. In 2020 gingen de eindexamens helemaal niet door en in 2021 en 2022 kregen leerlingen een extra herkansing, de mogelijkheid om een vak te schrappen en een extra tijdvak om de examens en herkansingen beter te spreiden.

De examens op het vmbo zijn toch al lang begonnen?

Vandaag is de eerste dag van het centraal schriftelijk examen. De aankomende weken maken leerlingen in het vwo, havo en vmbo in het hele land tegelijk examens op hun eigen niveau in vakken als Nederland, wiskunde en Engels. Daarnaast zijn er de vmbo bb- en kb-flex examens, die scholen zelf plannen in de periode tussen 3 april en 21 juli. Dan zijn er ook nog praktijkexamens die scholen zelf kunnen inplannen.

Dit jaar zijn alle versoepelingen verdwenen en is er alleen een iets ruimere planning om meer ruimte te maken voor ziekte of quarantaine. Scholierenorganisatie LAKS heeft grote teleurstelling uitgesproken over dit besluit.

De organisatie snapt dat de zogeheten 'duimregeling' (de mogelijkheid om een vak te schrappen) niet voor altijd kan blijven. Maar een extra herkansing en meer mogelijkheden om examens en herkansingen te spreiden, was zeer welkom geweest, zegt bestuurslid Rafke Hagenaars van LAKS.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe taalgids voor scholen: geen 'jongens en meisjes' meer

"We willen de lat niet lager leggen, maar wel dat leerlingen meer tijd krijgen", zegt ze. "Leerlingen in het vmbo hebben hun hele schoolcarrière met corona te maken gehad, havo en vwo iets later in hun carrière. Het is hoe dan ook een groot deel van de schoolperiode geweest", zegt Hagenaars. De organisatie ziet hierdoor veel spanning bij leerlingen en had graag gezien dat er iets meer rust in de examenperiode zou zijn.

Normale omstandigheden

LAKS heeft geprobeerd om met de actie #redmijndiploma, en de daarbij horende petitie, de minister op andere gedachten te brengen, maar die heeft in een reactie aangegeven er niet in mee te gaan."Hij vindt dat dit jaar een prestatie van leerlingen gevraagd kan worden die vergelijkbaar is met de periode van voor corona."

"Ik erken de lastige situatie", schreef de minister in een brief aan LAKS, "maar geloof ook dat de leerlingen in dit examenjaar weer de mogelijkheid moeten hebben om de examens af te leggen onder de normale omstandigheden."

Volle vertrouwen

Op de school van Jochem Mud zullen de leerlingen het dus onder de normale omstandigheden moeten doen. Ondanks de moeilijke jaren die ze hebben gehad, verwacht Mud dat zijn leerlingen hun examen goed zullen afronden. "Ik heb er vertrouwen in dat ook deze lichting in grote getale gaat slagen"