Ga naar de inhoud
Buurt vreest dierenbeul

Levende kat uit kanaal Lelystad gevist na lange reeks van verdronken dieren

Tijgertje werd levend uit het water gehaald. Beeld © Kirsten Putman

In het Gelderse Diep in Lelystad is gisteravond opnieuw een kat in het water gevonden. In tegenstelling tot de 23 katten die eerder uit het kanaal werden gehaald, was deze kat nog in leven. Buurtbewoners vermoeden al maanden dat er een dierenbeul actief is. De politie is op zoek naar getuigen.

De kat is vermoedelijk tussen 07.48 uur en 08.10 uur in het water gekomen. Hoe dat is gebeurd, is nog onbekend. "Misschien is hij wel gewoon achter een vogel aangegaan", zegt een woordvoerder van de politie. Op het eerste oog had de kat, die Tijgertje heet, geen opvallende verwondingen.

'Enorm schrikken'

Inmiddels is Tijgertje weer terug bij eigenaar Kirsten Putman, die erg opgelucht is. "Het was wel even schrikken want hij gaat al niet meer in de avond naar buiten, maar blijkbaar maakt dat ook al niet meer uit", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Hij was helemaal in shock en aan het trillen, maar het gaat inmiddels weer goed met hem."

Op het moment dat de kat werd gevonden, waren twee vrouwen en een man met een kind aanwezig. De politie vermoedt dat zij iets gezien kunnen hebben, wat kan helpen met het onderzoek. "We komen graag in contact met deze mensen. Mogelijk hebben zij iets gezien wat ons verder kan helpen in ons onderzoek."

Politie
Lees ook
Politie begint onderzoek na reeks dode katten in Lelystad

Sinds een jaar worden er regelmatig katten dood gevonden in het kanaal. Lange tijd ging de politie uit van toeval, maar toen vorige maand in één weekend opnieuw twee katten dood werden aangetroffen, werd toch een onderzoek gestart.

"Dit kan geen toeval meer zijn, het lijkt me niet dat de katten zelf het water opzoeken", zei een woordvoerder van de politie toen.

Patroon

De katten die gevonden worden komen allemaal uit de wijk Boswijk, rondom het Gelderse Diep. Volgens bewoners daar is er sprake van een patroon: katten raken vaak vermist in het weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, en worden dan kort daarop dood teruggevonden.

Eerder spraken we met Henk Timmerman, wiens kat ook dood werd gevonden in het kanaal:

Na 20 dode katten vrezen bewoners Lelystad voor dierenbeul

02:53
Henk is één van de 23 katteneigenaren die zijn huisdier moet missen. Niemand weet precies wat er met de dieren is gebeurd.