Ga naar de inhoud
Mooi weekend voor de boeg

Al die regen heeft gevolgen: 'Kans op 40 graden écht kleiner'

Illustratief beeld van een man in de regen. Beeld © GettyImages

Nu het zo nat is, is de kans op een extreem warme zomer kleiner, zegt Nicolien Kroon van Buienradar. Die dagen met 40 graden die we kennen van een paar zomers geleden, gaan er nu hoogstwaarschijnlijk niet komen.

Dat we vandaag nauwelijks naar buiten kunnen zonder een paar regendruppels op te vangen, moge duidelijk zijn. Dat heeft alles te maken met een regengebied in het westen dat zich heel gestaag uitbreidt naar het oosten, zegt Kroon. "Het zal de hele dag regenachtig en grijs zijn."

35 jaar niet zo nat

In het hele land valt gemiddeld 10 tot 15 millimeter neerslag. Het westen moet zelfs rekening houden met 20 tot 30 millimeter. Daarmee valt bijna de helft van wat er gemiddeld in mei valt: 59 millimeter. 

Alleen in 1988 - 35 jaar geleden- was het tussen 1 januari en 7 mei íets natter, legt Kroon uit in onderstaande video:

Waar blijft het lenteweer?

01:23
We beleven het natste voorjaar in jaren. Dat komt door een komen en gaan van lagedrukgebieden, vertelt Nicolien Kroon van Buienradar. In de loop van de week wordt het wel warmer - maar van de regen zijn we nog niet af.

Natuurlijk levert dat ook iets op. Voor de natuur is het goed, maar voor boeren en tuinders is het minder fijn. "Een overvloed aan regen kan een probleem zijn met het zaaien." En de gemiddelde burger lijkt ook toe aan wat droogte. "Volgens mij zijn we het met z'n allen een beetje beu", zegt Kroon.

Een 'koudere' zomer

Het natte weer heeft niet alleen nu invloed: deze zomer kunnen we de gevolgen gaan ervaren. "De afgelopen drie jaar gingen we gortdroog de zomer in, nu is het water allemaal lekker aangevuld. Dat is gunstig; hopelijk hoeven we iets minder te sproeien en verdampt er meer vocht, waardoor het iets minder heet wordt."

Je kunt het vergelijken met zweten, legt ze uit. "Als je zweet, koelt je lijf af. Het vocht dat op je lichaam zit, moet eerst verdwijnen voor je het weer warmer krijgt."

Is
Lees ook:
Is dit het natste voorjaar ooit? En nog 5 vragen over al dat water

De regen is als het ware dat vocht. "Er is veel meer vocht dan voorgaande jaren. Als de temperaturen oplopen, gaat al dat vocht verdampen. Dat kost energie, die niet gaat naar de stijging van de temperatuur. Dus is de kans echt kleiner dat we dagen krijgen van 40 graden."

Weekend: droog en 20 graden

De helft van die temperatuur halen we in ieder geval wel. De komende dagen is het nog nat, zegt Kroon, maar - zoals je weet - na regen komt zonneschijn. Hoewel er zaterdag en zondag aan het einde van de dag kans is op een lokale onweersbui, blijft het overwegend droog. De temperatuur loopt met uitzondering van het kustgebied op tot 20 graden én er is zon. 

Daar kunnen we even van genieten, tot het weekend voorbij is. Want - helaas - na zonneschijn komt ook weer regen. "Na het weekend vallen er gewoon weer buien."