Ga naar de inhoud
Bus, tram en metro

Gratis ov-kaartjes voor lage inkomens Amsterdam voor iedereen te bestellen

Het centraal station van Amsterdam. Foto ter illustratie. Beeld © Kim van Dam

In de regio Amsterdam kunnen huishoudens met lage inkomens vanaf vandaag acht gratis ov-kaarten aanvragen waarmee ze anderhalf uur kunnen reizen. De kaartjes zijn bedoeld voor iedereen die tot 130 procent van het minimuminkomen verdient, maar binnen de regio kan iedereen de kaarten aanvragen via www.gratis-ov.nl.

"We hebben er voor gekozen om de website zo toegankelijk mogelijk te maken", zegt een woordvoerder van de Vervoerregio Amsterdam na berichtgeving door AT5. "Enerzijds omdat het vanwege privacyregels niet mogelijk is om te toetsen op inkomen. En anderzijds zodat het zo makkelijk mogelijk is voor mensen om de gratis kaarten aan te vragen. We gaan uit van het goede van de mens en hopen dat alleen de mensen die het nodig hebben de gratis kaarten aanvragen."

De actie is vanwege de gestegen ov-tarieven opgezet in samenwerking tussen GVB, EBS en Connexxion. In totaal kan de vervoersregio ruim 730.000 gratis kaarten verdelen. De kaarten worden ook vergeven via voedselbanken, kringloopwinkels en andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Al 100.000 kaartjes aangevraagd

De ov-kaartjes zijn geldig in de bus, tram en metro in de veertien gemeenten van de regio. Er zijn nog ruim 600.000 gratis kaartjes beschikbaar. "Dat betekent dat er inmiddels al 100.000 kaartjes zijn aangevraagd", aldus de woordvoerder van de vervoerregio.

'GroenLinks
Lees ook:
'GroenLinks en PvdA willen gratis ov voor mensen met minder geld'

Afgelopen jaar stegen de prijzen voor het ov gemiddeld met 7,24 procent door hogere energiekosten, lonen en inflatie. "We zijn blij dat we nu deze gratis ov-kaarten kunnen uitdelen", aldus vervoerswethouder en voorzitter van de vervoerregio Melanie van der Horst. "Ik realiseer me dat het helaas geen structurele oplossing voor stijgende tarieven is, maar ik hoop dat we hiermee toch een bijdrage kunnen leveren aan huishoudens die het moeilijk hebben. Intussen blijven wij bij het Rijk er op aandringen de btw op ov-kaartjes af te schaffen."

Onder de Vervoerregio vallen de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS