Ga naar de inhoud
Politie doet onderzoek

Regenboogvlag van lhbti-vereniging Delft verbrand: We zijn boos en geschrokken'

De regenboogvlag die is verbrand. Beeld © Politie Den Haag

De regenboogvlag van DWH, een lhbti-vereniging in Delft, is vannacht verbrand. De vlag hing aan de gevel van het pand aan de Lange Geer in de binnenstad. De vereniging laat aan RTL Nieuws weten 'boos en geschrokken' te zijn.

Rond 12.30 uur vanmiddag zag de vereniging DWH dat de regenboogvlag aan hun pand verbrand was. De politie gaat er vanuit dat dat vannacht opzettelijk is gebeurd, ze doen onderzoek naar de brandstichting. 

"Toen we de vlag zagen, hebben we meteen onze leden geïnformeerd en aangifte gedaan bij de politie", vertelt Dries Stuij van DWH aan RTL Nieuws. "Dit is nog een stap verder dan een vlag stelen, we zijn hier echt van geschrokken." De politie is op zoek naar getuigen en roept iedereen met meer informatie op om dat te delen.

'Meer over mijn schouder kijken'

Stuij: "Eén van onze leden vertelde dat dit zijn gevoel van onveiligheid vergroot. 'Ik ga nu meer over mijn schouder kijken', vertelde hij vanmiddag. Dat willen we natuurlijk niet, dit raakt ons heel erg. Dat zo'n actie van een eenling of een klein groepje, zo'n impact kan hebben."

Schrik
Lees ook:
Schrik zit erin na anti-lhbti-geweld, 'maar ze krijgen ons niet klein'

Stuij zegt geen idee te hebben wie de vlag verbrand kan hebben. Maar vertelt wel dat het niet de eerste keer is dat de vereniging doelwit is. "Een paar weken geleden zijn een aantal van onze leden voor het pand lastig gevallen en bedreigd. Er werden discriminerende opmerkingen geroepen en iemand met een scooter reed tegen hen op. Ook hier hebben wij melding van gedaan bij de politie."

Eerder ook incidenten

Vorige maand deden zich ook twee tegen lhbti's gerichte geweldsincidenten voor in Nederland. Zo schold een groep, vermoedelijk voetbalsupporters, kinderen uit die voor een bijeenkomst naar het COC-gebouw in Eindhoven waren gekomen. Ook toen werd een regenboogvlag vernield. Een vrijwilliger die daar iets van zei, werd mishandeld. En in Groningen werden medewerkers van lhbti-café Dorothy's Drag Bar mishandeld.

Stuij hoopt dat de politie de verantwoordelijken snel oppakt. "Wij vechten ervoor dat iedereen mag ontdekken en mag zijn wie hij of zij wil zijn."