Ga naar de inhoud
Kans op wateroverlast

Code geel in zuiden, midden en westen van het land om onweersbuien

Archieffoto Beeld © ANP

In het zuiden, midden en westen van het land komen vanmiddag flinke onweersbuien voor. Omdat er dan plaatselijk veel regen in korte tijd kan vallen, heeft het KNMI code geel afgegeven.

Volgens Buienradar verplaatsen de stevige onweersbuien zich 'tergend langzaam' op dit moment, omdat er weinig wind staat. Dit maakt het risico op wateroverlast daarom nog groter.

De buien kunnen zeer lokaal zijn. "Zo lokaal dat het ene dorp er echt last van heeft, en het in het dorp ernaast bijna droog blijft", vertelde meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar vanochtend al.

Bekijk hier waar het nu regent:

Op beelden op sociale media is te zien dat onder andere in Eindhoven en Nuenen de straten al zijn ondergelopen. "Veel overlast van de zware regenbui", tweet een wijkagent vanuit Nuenen.

En het wordt er de komende dagen niet beter op, zegt Schambergen. De rollen zijn morgen wel even omgedraaid, want dan hebben juist het noorden en het oosten de grootste kans op stevige buien met mogelijk onweer. De zon breekt dan soms even door en het wordt zo'n 20 graden.

Regenpakken en paraplu's

Maar dinsdag kunnen de regenpakken en paraplu's echt overal uit de kast. "Dan spreken we niet van buien, maar is er sprake van één groot regengebied", zegt Schambergen.

"Dan trekt een groot regengebied over het hele land, vooral 's middags en in het begin van de avond. In De Bilt valt dan 10 tot 20 mm regen, normaal valt er in de hele maand mei 59 mm." Het wordt dan ongeveer 16 graden.

Urenlang
Lees ook:
Urenlang geen treinverkeer tussen Groningen en Assen door verzakking

Gisteren hadden sommige delen van het land al te maken met hevige regenval. Zo dreigde een verzakking van een perron op het station Haren. Treinverkeer werd daar tijdelijk stilgelegd en ook straten liepen onder.