Ga naar de inhoud
Te weinig capaciteit

Steeds langere wachtlijsten voor stroomaansluiting: 5600 wachtenden

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Editorial

Het aantal aanvragen voor stroomaansluitingen dat op de wachtlijst staat bij netbeheerders, neemt toe. Op dit moment zijn het er ruim 5600. De aanvragen staan in de wacht omdat er niet voldoende capaciteit op het stroomnet is om ze aan te sluiten. Uitbreiding van het net gaat momenteel moeizaam. 

Dat blijkt uit navraag van het journalistieke onderzoeksplatform Pointer. Onder de 5600 wachtenden zitten 2200 aanvragen voor een nieuwe aansluiting. De overige aanvragen zijn voor de uitbreiding van een bestaande stroomaansluiting.

Zonneparken

Het gaat dan om aanvragen voor zowel het opwekken van stroom, bijvoorbeeld door zonneparken, alsook het afnemen van stroom, bijvoorbeeld door bedrijven.

Overvol
Lees ook:
Overvol stroomnetwerk hindert aanleg van zonneparken op land

Om de capaciteitsproblemen op te lossen, is forse uitbreiding van het stroomnet nodig. Volgens Hans-Peter Oskam, directeur energietransitie en beleid bij Netbeheer Nederland, gaat die uitbreiding niet snel genoeg. 

Versnellen

Tegenover Pointer zegt hij dat netbeheerders doen wat ze kunnen, 'maar Nederland is in een heel snel tempo aan het verduurzamen'. Mensen gebruiken steeds meer duurzame elektriciteit in plaats van bijvoorbeeld gas. "Dat vraagt dus een veel zwaarder stroomnet. Die verduurzaming gaat op dit moment veel harder dan wij extra elektriciteitsnet erbij kunnen bouwen. We moeten manieren vinden om te versnellen."