Ga naar de inhoud
'Weggooien versproducten beperkt'

Hoe staking Albert Heijn goed nieuws was voor minima: 'Onbeperkt gratis gesneden groente'

De schappen raakten steeds leger. Beeld © ANP.

In de kliko of niet? Wat gebeurde er eigenlijk met alle versproducten die tijdens de stakingen niet naar de filialen van Albert Heijn werden gebracht? Een woordvoerder van het supermarktconcern laat desgevraagd weten: "We hebben het echt goed kunnen beperken, maar we hebben helaas producten moeten weggooien."

"Dat vinden we natuurlijk ontzettend zonde", volgt daar nog op. Hoeveel producten er 'door verstoring in de keten' precies moesten worden weggegooid, geeft het bedrijf niet aan. Wat AH wel kwijt wil: "We hebben een hoop versproducten kunnen verdelen over andere distributiecentra."

Naar de voedselbank

Albert Heijn heeft zes distributiecentra in Nederland. Ze staan in Geldermalsen, Zaandam, Pijnacker, Zwolle, Tilburg en Hoorn. In Geldermalsen worden alleen houdbare producten bewaard. Daar speelde het verspillingsvraagstuk de afgelopen dagen dus niet. "Zaandam en Hoorn waren nog operationeel", zegt de woordvoerder van Albert Heijn. "En geen enkel distributiecentrum heeft volledig stilgelegen." Zo konden producten die over de datum dreigden te raken dus worden verdeeld.

"En we hebben met name extra versproducten naar de voedselbanken kunnen sturen", aldus de voorlichter. Helma Beker van Voedselbank Rotterdam zag inderdaad extra artikelen komen. "Albert Heijn is altijd een grote leverancier voor ons. Wat zij leveren, wisselt. Maar deze week kwamen er drie volle vrachtwagens - met ongeveer 21 pallets per wagen - en dat is echt wel een stuk meer dan gebruikelijk."

Experts:
Lees meer:
Experts: stakingen kosten Albert Heijn al gauw 10 miljoen euro

Wat er vooral extra kwam? "Verpakkingen met gesneden groente. Heel fijn, want van groente en fruit kunnen we geen genoeg krijgen", vertelt Beker.

Alleen was er wel haast bij vanwege de houdbaarheidsdatum op die producten. "Diverse voedselbanken uit de regio werden op de hoogte gebracht dat ze extra gesneden groente konden ophalen."

Onbeperkt gesneden groente

Rotterdam heeft naast die uitdeelpunten, waar minima wekelijks een krat kunnen ophalen, ook twee Voedselbank Supermarkten. Cliënten mogen daar zelf artikelen uitkiezen, aan de hand van een puntensysteem. "Deze week werden ze verblijd; ze mochten zoveel gesneden groenten meenemen als ze wilden."

Albert
Lees meer:
Albert Heijn ontkent intimidatie van stakende medewerkers

Niet alle voedselbanken kregen meer producten vanwege de stakingen. In het distributiecentrum in Tilburg bijvoorbeeld, van waaruit 30 uitgiftepunten worden bevoorraad, werden niet opvallend veel spullen aangeleverd. In Drachten kwamen bij het distributiepunt wel extra AH-artikelen aan. Deventer ontving 'iets meer vegaproducten en aardappelen' maar geen grote hoeveelheden.

Gisterenochtend heel vroeg werd bekend dat de vakbonden na een verbeterd cao-bod weer met Albert Heijn om tafel gaan, vermoedelijk begin volgende week. De stakingen zijn daarmee in elk geval voorlopig van de baan. "Gelukkig kunnen we de reguliere bevoorrading van de winkels hervatten", aldus de woordvoerder van de supermarktketen gisteren.

Dit is waarom het werk werd neergelegd

Sinds 22 april werd gestaakt in de distributiecentra van Albert Heijn. Het werk werd als eerste neergelegd in Geldermalsen, Pijnacker en Zaandam. Dit gebeurde nadat de vakbonden FNV en CNV een ultimatum hadden gesteld, dat was verlopen.

Die bonden eisten aanvankelijk een loonsverhoging van 14,3 procent, Albert Heijn bood op dat moment 6,6 procent. Ook waren de medewerkers boos dat de winkelketen voor nieuwe medewerkers een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld de zondagstoeslag, voorstelde.

AH biedt inmiddels een loonsverhoging van tien procent en wil een streep zetten door de eerder voorgestelde verslechteringen. Daarom worden de gesprekken volgende week hervat.

Eerder deze week stelden experts al tegenover RTL Z dat de stakingen Albert Heijn en daarmee moederbedrijf Ahold Delhaize al snel 10 miljoen euro aan winst gaan kosten.