Ga naar de inhoud
Paar duizend volwassenen

Er leven nog 1,1 miljoen mensen die de bevrijding in 1945 meemaakten

Een bevrijdingsoptocht in Sprang-Capelle tijdens Bevrijdingsdag vorig jaar, ter illustratie. Beeld © ANP / Dolph Cantrijn

Naar schatting maakten bijna 1,1 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Dat komt neer op 6,2 procent van de bevolking. Er zijn ongeveer 18.000 mensen die als volwassene hebben meegemaakt dat Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bevrijd werd.

Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van de meest recent beschikbare CBS-bevolkingscijfers over 2022. Het aantal mensen dat de bevrijding heeft meegemaakt wordt logischerwijs elk jaar kleiner. In 2017 ging het nog om 1,6 miljoen mensen (ruim 9 procent van het aantal inwoners dat Nederland toen telde), in 2012 om ruim 2,1 miljoen mensen (13 procent).

Gemeenten met veel ouderen

Met name de groep die ten tijde van de bevrijding al volwassen was slinkt snel. Dit jaar gaat het om ongeveer 18.000 Nederlanders, in 2012 waren dat er nog 263.000.

Door
Lees ook:
Door 96-jarige aangestoken Bevrijdingsvuur door land verspreid

In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen, vind je ook relatief veel mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. De Noord-Hollandse gemeenten Laren (13 procent) en Bergen (12 procent) staan bovenaan de lijst, gevolgd door Heemstede, Bloemendaal en Renkum.

Van de twintig grootste gemeenten tellen Apeldoorn, Breda, Zaanstad en Leeuwarden relatief de meeste inwoners die ten tijde van de bevrijding al geboren waren.

Bekijk ook: verzetsstrijder Bart mocht blijven leven

01:40
Van kleins af aan herdenkt Daniëlle Heij haar opa Bart elk jaar op de Waalsdorpervlakte. Dit jaar doet ze dat voor het eerst met haar dochters. Het verhaal van haar opa, een verzetsheld, is bijzonder: hij werd gespaard door zijn geboortedatum.