In Wageningen is vannacht traditiegetrouw het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dat gebeurde dit keer voor het eerst door een vrouwelijke oorlogsveteraan: de 96-jarige Britse oud-militair Marie Scott stak het vuur (met hulp van de burgemeester) aan. Daarna werd het door het land verspreid.
Zoals ieder jaar werd het vuur om middernacht aangestoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. Het bevrijdingsvuur staat symbool voor de overgang van 4 mei (Nationale Dodenherdenking) naar 5 mei (Bevrijdingsdag).
Nadat Marie Scott het vuur aanstak, werd de vlam verspreid naar tientallen gemeenten in het hele land. Dat gebeurde met de hulp van 1700 estafettelopers.
Historische plek
Het vuur werd door Scott – met hulp van de Wageningse burgemeester Floor Vermeulen – aangestoken bij Hotel de Wereld. Op die plek werden in mei 1945 de onderhandelingen gevoerd over de capitulatie van de Duitse bezetters.

De 96-jarige oorlogsveteraan was actief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo zat zij bij de verbindingsdienst van het Britse leger in Portsmouth. Op en na D-Day, de geallieerde landing op de stranden van Normandië op 6 juni 1944, gaf zij berichten door aan het front.
Hoogbejaarde veteranen
Samen met vijftien andere Britse veteranen reisde Scott woensdag naar Nederland om de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen.
De hoogbejaarde veteranen gaan op 5 mei ook voorop in het Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Aan het defilé doen ongeveer 1500 veteranen mee van tal van missies waaraan Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog deelnam.
Het vuur uit Wageningen wordt onder andere aangestoken op de veertien Bevrijdingsfestivals die vandaag plaatsvinden in het land.