Ga naar de inhoud
'Niet op tijd gewaarschuwd'

Willem-Alexander: 'Altijd geworsteld met oorlogsverleden familie'

Willem-Alexander op een lege Dam op 4 mei 2020. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Koning Willem-Alexander heeft altijd 'geworsteld' met de rol van zijn familie in de Tweede Wereldoorlog. Volgens hem had de koninklijke familie, en in het bijzonder zijn overgrootmoeder Wilhelmina, 'daarin een andere rol kunnen spelen'.

De koning doet deze uitspraak in aflevering 7 van de podcast 'Door de ogen van de koning', waarin hij met Edwin Evers terugkijkt op de eerste tien jaar van zijn koningschap.

'Dat er gezwegen werd'

In de aflevering begint Willem-Alexander zelf over de bevrijding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, en de Dodenherdenking in 2020. Toen bleef de Dam in Amsterdam vanwege de coronacrisis leeg.

"Ik dacht: nu is mijn kans om het persoonlijke element van de familie, waar ik zelf al zo lang mee worstel, om daar mee naar buiten te komen en te zeggen: dat was gewoon niet goed. Dat ondanks dat men wist wat er gebeurde, dat het niet in de toespraken van Radio Oranje naar voren is gebracht, dat er toch gezwegen werd."

Koningshuis
Lees ook:
Koningshuis staat met driegeneratiefoto stil bij 'bijzonder moment'

In zijn toespraak in 2020 op de lege Dam sneed de koning het onderwerp ook al aan. Hij zei toen dat veel burgers zich tijdens de coronacrisis niet gehoord en gesteund voelden. Vervolgens maakte hij de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog en hoe burgers zich toen onvoldoende gesteund voelden door toenmalig koningin Wilhelmina. "Ook door mijn overgrootmoeder. Het is iets wat me niet loslaat."

'Niet op tijd gewaarschuwd'

Koning Willem-Alexander vindt het kwalijk dat er wel veel bekend was, 'zeker later in de oorlog', maar dat er niet over werd gesproken. "Niet in detail, maar men wist dat er vernietigingskampen waren, men wist dat er Joden vermoord werden."

Hij gaat verder: "En er is niet op tijd gewaarschuwd. Daarin had mijn overgrootmoeder een andere rol kunnen spelen. Dat is voor mijzelf iets waar ik altijd mee geworsteld heb en op dat moment kon ik daarmee in het reine komen."

Toespraak bij VN

In dezelfde aflevering blikt Willem-Alexander terug op zijn toespraak bij de Verenigde Naties in 2019. Hij zei toen - en herhaalt nu - een 'verklaard tegenstander' van de doodstraf te zijn. Volgens hem is het namelijk altijd mogelijk is dat iemand na een veroordeling toch onschuldig blijkt te zijn.

"De mens is niet onfeilbaar, en recht wordt gesproken door mensen. Het kan dus ook zo zijn dat ons juridisch systeem niet onfeilbaar is, dus je mag nooit een onherroepelijke straf geven."

Niet alleen de koning zit inmiddels tien jaar op de troon, ook koningin Máxima viert dit jaar een jubileum. Over haar maakten we deze video:

10 jaar koningin: dit is de kracht van Máxima

04:52
Ze is een constante factor gebleken in het koningshuis, waarbij ze een hoop ballen hoog moet houden.