Ga naar de inhoud
Moreel rechtsherstel

135 gemeenten doen onderzoek naar roofhandel in Joods vastgoed WOII

Joodse gedenkstenen bij een huis waar ze voor de Tweede Wereldoorlog woonden Foto ter illustratie. Beeld © Rinus Lasschuyt Fotografie

Meer dan de helft van de gemeenten waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed is onteigend en doorverkocht, heeft onderzoek gedaan naar de eigen rol in die roofhandel of is daar nog mee bezig.

Dat blijkt uit een vragenronde van onderzoeksplatform Pointer onder alle 218 gemeenten waarvan bekend is dat er in de oorlog Joodse woningen en stukken grond zijn verhandeld.

In totaal gaat het om 135 gemeenten die de roofhandel onder de loep nemen. Daarvan hebben 74 gemeenten het onderzoek al afgerond.

Noord-Hollandse
Lees ook:
Noord-Hollandse gemeenten onderzoeken in beslag genomen Joods vastgoed

Onder meer Eindhoven, Apeldoorn, Lochem en Winterswijk hebben naar aanleiding van de resultaten tien- tot honderdduizenden euro's gedoneerd aan Joodse stichtingen en herdenkingscentra, als moreel rechtsherstel.

7100 panden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhandelde de Duitse bezetter meer dan 7100 panden van Joodse eigenaren. De administratie van die transacties is terug te vinden in zogeheten Verkaufsbücher, die in 2019 zijn gedigitaliseerd.

De meeste onteigende panden werden doorverkocht aan ondernemers en vastgoedhandelaren. Uit de Verkaufsbücher blijkt ook dat een aantal gemeenten zélf Joodse panden van de Duitse bezetter heeft opgekocht.

Ophef
Lees ook:
Ophef over sensuele pose bij Auschwitz: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

De 135 gemeenten die onderzoek doen naar de roofhandel willen volgens Pointer vooral weten of dat ook voor hen geldt, of dat ze een andere rol hebben gespeeld in de onteigening.

Terugkeren

Daarnaast wordt onderzocht hoe gemeenten zijn omgegaan met Joden die na de Tweede Wereldoorlog naar hun woonplaats terugkeerden.

Zo kwam het voor dat gemeenten na de oorlog achterstallige belasting inden bij Joodse terugkeerders die in de oorlog waren ondergedoken of in concentratiekampen zaten.

Deel doet geen onderzoek

Van de 218 gemeenten waarin roofhandel in Joods vastgoed plaatsvond, zeggen er 53 tegen Pointer daar geen onderzoek naar te doen. Sommige zeggen de noodzaak daarvan niet in te zien of willen liever wachten totdat nabestaanden zich melden.

Van dertig gemeenten is niet bekend in hoeverre ze van plan zijn een onderzoek in te stellen.

Schroot, een kogeltje, maar geen nazischat: teleurstellend einde mysterie Ommeren

01:44
Deze week ging onze verslaggever naar Ommeren om het graven naar een mogelijke nazischat bij te wonen. In de Tweede Wereldoorlog zou een Duitse soldaat er munitiekistjes met goud en juwelen hebben begraven.