Ga naar de inhoud
Budget eindigt eind 2023

STAP-budget vandaag beschikbaar zoals gepland, ondanks afschaffing

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Ondanks het besluit om het STAP-budget in 2024 niet meer beschikbaar te stellen, gaat de aanvraagronde van 1 mei vandaag door zoals gepland. De scholingssubsidie Stimulans Arbeidsmarktpositie (STAP) is beschikbaar totdat het geld is vergeven aan de aanvragers die als eerst een verzoek hebben ingediend.

De vorige rondes bleek het geld er steeds binnen enkele uren of dagen doorheen te zijn gevlogen. Het vorige budget van 34 miljoen euro kwam op vrijdag 17 maart vrij en was binnen enkele uren op. 

En ook vandaag zal het populaire opleidingsbudget waarschijnlijk weer snel verdeeld zijn. Voor deze ronde is een budget van 32 miljoen euro beschikbaar gesteld, dat via het STAP-portaal van UWV aangevraagd kan worden.

Afschaffing opleidingsbudget

Vanuit de onderhandelingen rond de voorjaarsbesluitvorming heeft het kabinet besloten om het STAP-budget te beëindigen. Vanaf 2024 worden er door het Rijk geen middelen meer vrijgemaakt voor dit opleidingsbudget.

Wat is STAP?

  • Iedere volwassen Nederlander kan jaarlijks maximaal 1000 euro aan opleidingsbudget krijgen van de overheid.
  • De regeling is bedoeld om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Daarom komen alleen opleidingen die in een speciaal register staan in aanmerking. Gepensioneerden krijgen geen STAP-budget.
  • Aanvragen kan eens in de twee maanden, waarbij telkens maar een beperkte pot geld beschikbaar is. Wie achter het net vist, moet wachten tot de volgende ronde om een nieuwe poging te doen.
  • De volgende ronde start vandaag, om 10.00 uur. Een aanvraag doen gaat via het UWV. Let op: op is op, dus zorg dat je iets voor 10.00 uur al op 'aanvragen' hebt geklikt. 
  • Uit eerder onderzoek van RTL Nieuws blijkt veel geld te gaan naar cursussen waarvan het de vraag is of ze relevant zijn voor de arbeidsmarkt.

Ondanks de beëindiging van het STAP-budget, blijft de noodzaak voor een leven lang ontwikkelen bestaan. Zeker binnen de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Daarom bekijkt minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de komende periode op welke manier zij dit kan blijven stimuleren.

Lesgeld
Lees ook:
Lesgeld omhoog en andere trucs: opleiders lopen binnen met STAP-subsidie