Ga naar de inhoud
Onderzoek

Politie ziet Inez Weski als doorgeefluik tussen Taghi en Italiaanse maffia

Advocaat Inez Weski bij het Marengoproces, waarin ze tot voor kort Ridouan Taghi bijstond. Beeld © ANP Photo

De politie onderzoekt of de gearresteerde advocaat Inez Weski een doorgeefluik was tussen haar cliënt Ridouan Taghi en het Italiaanse maffiakopstuk Raffaele Imperiale. Dat bevestigen meerdere politiebronnen aan de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Het zou gaan om het doorspelen van berichten over grote sommen geld, bestemd voor Taghi's organisatie.

Taghi zou tientallen miljoenen euro's hebben geparkeerd bij de Italiaanse drugshandelaar Raffaele Imperiale. Terwijl Ridouan Taghi vastzat in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, zou zijn organisatie delen van dat geld nodig hebben gehad. "Maar om grote bedragen op te nemen, was toestemming nodig van Ridouan Taghi zelf", zegt een bron dichtbij het onderzoek. "De politie onderzoekt onder meer of Weski in die communicatie een rol heeft gespeeld."

In de periode dat Ridouan Taghi nog voortvluchtig was, was hij volgens Nederlandse en Italiaanse strafdossiers erg close geworden met Raffaele Imperiale. Beiden zaten ondergedoken in Dubai en zouden vanuit daar gezamenlijke cocaïnetransporten hebben opgezet. Ook staat in de dossiers dat Imperiale een bankiersrol vervulde voor Taghi.

Witwassen

Na Taghi's arrestatie op 16 december 2019 nam zijn oudste zoon de leiding van zijn criminele organisatie over, schrijft de politie in een strafdossier. "Deels nog onder de vleugels van zijn vader, wordt hij in positie gebracht door zijn vader om de organisatie op diverse vlakken aan te sturen en zaken te organiseren. Hierbij gaat het onder andere om het organiseren van een uitbraak- dan wel ontsnappingspoging van Ridouan Taghi, het witwassen van geld en de handel in verdovende middelen."

Prominente advocaat in cel

Met de arrestatie van Inez Weski op 21 april zit één van Nederlands prominentste advocaten in voorarrest. Zo verdedigde Weski (68) eerder de Surinaamse oud-president Desi Bouterse, die verdacht werd van drugssmokkel. Met haar cliënt Ridouan Taghi was zij de voornaamste advocaat in het Marengoproces, dat draait om de onderwereldmoorden die aan Taghi’s organisatie worden toegeschreven.

Weski wordt verdacht van het doorspelen van berichten tussen Ridouan Taghi en zijn organisatie. Of dat klopt, moet nog worden bewezen. Uit dossierstukken die Het Parool vandaag onthulde, valt op te maken dat Weski met tegenzin communiceerde met familieleden van haar cliënt. 'Die advo is gewoon gek, nooit mailen of sms'en. Spoort niet gekke mens', wordt op 8 mei 2020 gestuurd. 'En als je haar mailt houdt zij zich voor de domme.'

Taghi's zoon werd daarbij ondersteund door de gepokt en gemazelde drugshandelaar Imperiale, staat in het strafdossier: "Hij fungeert ook als vraagbaak voor [de oudste zoon, naam weggehaald, red], aangezien Ridouan Taghi gedetineerd zit." Met Imperiale zou Taghi junior gesproken hebben over uitbraakplannen van Taghi, drugstransporten, maar ook over geldtransfers.

Uit Sky-berichten concludeert de Italiaanse politie dat Imperiale en Taghi’s zoon in februari 2021 communiceerden over een geldtransport van 5 miljoen euro, zo onthulden RTL Nieuws en FTM eerder. Imperiale liet de bankbiljetten in verschillende transporten per vrachtwagen van Italië naar Nederland rijden. Zo bevestigde Taghi junior dat een handlanger een partij binnen had. "Hij heeft het eerste miljoen ontvangen, dank je."

Maffiabaas
Zie ook:
Maffiabaas stuurde per vrachtwagen miljoenen euro's naar Taghi's zoon

Miljoenentransfers

Het is de vraag of Taghi's advocaat Inez Weski een rol heeft gespeeld bij dergelijke miljoenentransfers van Imperiale aan Taghi junior. Verschillende bronnen rond het onderzoek zeggen dat het daar wel op lijkt. Met name vlak na Taghi's arrestatie zou Weski berichten van haar cliënt hebben doorgespeeld.

De politie spreekt in een strafdossier over 'een communicatielijn via zijn advocaat Inez Weski', die echter niet snel genoeg werkte naar Taghi's zin. Weski was door Taghi's familie voorzien van een telefoon met de versleutelde berichtendienst Sky. De advocate was echter heel terughoudend in het gebruik van die telefoon, blijkt uit Sky-berichten. De zoon van Taghi zou aan Imperiale over haar hebben geschreven: "At the moment there is no way to communicate with her because she doesn’t want to use encrypted phones."

'Imperiale verklaart niet over Taghi'

Ook Raffaele Imperiale werd ruim anderhalf jaar na Taghi gearresteerd in Dubai en uitgeleverd aan Italië. Daar is de drugshandelaar die zaken deed met de Italiaanse maffiatakken Camorra en 'Ndrangheta, ingegaan op een kroongetuigendeal. In ruil voor zijn verklaringen hoopt Imperiale een mogelijk levenslange gevangenisstraf in strikt isolement te ontlopen.

Zo'n kroongetuigetraject begint met 180 dagen, waarin justitie test of de kroongetuige de waarheid spreekt. Die periode is inmiddels voorbij. Volgens een bron rond het onderzoek naar Imperiale, is de Italiaanse drugshandelaar zeer terughoudend geweest in het verklaren over Ridouan Taghi en zijn familie. De Italiaan zou vrezen dat zijn familie iets wordt aangedaan als hij dat wel doet.

Vanuit onvrede stelde Ridouan Taghi later zijn neef Youssef T. aan als zijn 'media-advocaat', schrijft de politie. Zo kon Youssef T. hem bezoeken in de EBI-gevangenis in Vught. "Youssef T. maakt het vanuit die positie mogelijk om de criminele handelingen van de organisatie voort te zetten en vervult daarbij derhalve een sleutelrol. Aangezien elke vorm van communicatie van en naar Ridouan Taghi in de EBI wordt gemonitord, behalve geheimhouderscommunicatie, kunnen Ridouan Taghi en Youssef T. onbespied criminele zaken met elkaar bespreken in de EBI."

Inez Weski is onlangs aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie die zich bezighoudt met drugshandel en witwassen. Ze heeft afstand gedaan van haar cliënt Ridouan Taghi. Advocaat Youssef T. werd om diezelfde reden al op 23 januari van dit jaar veroordeeld tot 5,5 jaar celstraf. De oudste zoon van Taghi is in die zaak verdachte, maar het Openbaar Ministerie heeft geen vervolging ingesteld.