Ga naar de inhoud
Groot politieonderzoek

Rotterdam beleeft weer onrustige nacht met explosie en brand

De politie doet onderzoek na een explosie aan de Crooswijkseweg, afgelopen week. Beeld © ANP / Killian Lindenburg

Alweer is Rotterdam opgeschrikt door een explosie. Op de Strevelsweg in de wijk Feijenoord ging even na 04.00 uur een explosief af. Er brak brand uit, maar niemand raakte gewond.

Na de explosie gingen twee mannen er op een scooter vandoor. De politie heeft explosievenverkenners ingeschakeld en doet forensisch onderzoek. De twee verdachten waren donker gekleed en droegen een witte helm, meldt de politie.

Eerder in de nacht werd een verdacht voorwerp gevonden aan de Crooswijkseweg. Een alerte buurtbewoner rook rond 03.10 uur een vreemde lucht en zag twee mannen wegvluchten. Of het om een explosief of een brandbom ging, kan de politie nog niet bevestigen. Het pakket is veiliggesteld en er wordt forensisch onderzoek naar gedaan.

Jonge verdachten

In die straat in Rotterdam-Crooswijk vonden in de afgelopen week twee explosies plaats. Ook in de Van Speykstraat in het Oude Westen ging het in de afgelopen dagen verschillende keren mis. Er ging een explosief af, een pand werd beschoten en twee jongens van 14 en 15 jaar werden op heterdaad betrapt toen zij een explosief wilden plaatsen.

Of er een verband is tussen de incidenten in de verschillende wijken is niet duidelijk.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw onrust in wijk Rotterdam: schoten waar eerder explosief afging

Rotterdam wordt al sinds enkele jaren geteisterd door explosies bij woningen en bedrijfspanden verspreid over de hele stad. Het vermoeden is dat de incidenten te maken hebben met de drugshandel. De politie heeft extra agenten op straat op de plaatsen en tijden waarop de risico's het grootst zijn.

Groot onderzoek

De politie noemde de impact voor bewoners en de buurten eerder deze week al 'immens'. Een groot politieteam doet onderzoek naar de incidenten. Woensdagavond werd een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden in verband met de explosies.

Dat de serie explosies tot onrust leidt bij bewoners in de wijken, zie je in deze video:

Al twee nachten op rij explosies in Rotterdamse wijk: 'Ik ben echt bang'

01:50
Buurtbewoners hebben geen idee wie erachter zit en maken zich zorgen. "Het is niet meer zo veilig als vroeger."

Dit jaar al 48 explosies

In Rotterdam zijn dit jaar tot nu toe al 48 ontploffingen bij woningen en bedrijfspanden geteld. Dat zijn er bijna net zo veel als heel vorig jaar toen er 49 soortgelijke incidenten waren. Dat bevestigt de politie naar aanleiding van berichtgeving door de regionale omroep Rijnmond.