Ga naar de inhoud
Nederland

Nederlandse Patriots vijf jaar in de lappenmand

Beeld © Defensie

Nederlands meest gewaardeerde wapens, de Patriot-raketten, liggen in de lappenmand. De komende vijf jaar zijn de afweerraketten nauwelijks inzetbaar. Als er toch een batterij wordt ingezet, zullen militairen meer op simulatoren moeten oefenen, laat een woordvoerder van het Ministerie van Defensie aan RTL Nieuws weten.

Minister Hennis van Defensie laat weten dat de Patriots geveld zijn door achterstallig onderhoud. De NAVO-missie in Turkije heeft een zware wissel heeft getrokken op het personeel en het materieel. Het achterstallige onderhoud moet nu met voorrang uitgevoerd worden. Daarnaast is sowieso groot onderhoud nodig, om überhaupt met het systeem verder te kunnen. Daar wordt eind 2017 een begin mee gemaakt en na 2021 is dat klaar.

Nederland is een van de weinige landen met deze versie van dit Amerikaanse wapensysteem, dat helikopters, vliegtuigen en ballistische raketten uit de lucht kan schieten tot een hoogte van ongeveer 20 kilometer. Nederland heeft vier batterijen, maar slechts personeel om drie batterijen te bemannen. Dat is genoeg om één installatie op missie te sturen, er één voor te bereiden op een nieuwe missie en aan de derde onderhoud te plegen ná een missie. Maar tijdens de Turkije-missie zijn twéé batterijen twee jaar lang 24 uur per dag, 7 dagen in de week ingezet. De missie eindigde in januari van dit jaar.

Zware NAVO-missie

Het tekort aan gespecialiseerd personeel om de raketten te bedienen uitte zich ook tijdens de NAVO-missie, toen militairen van andere eenheden na een bijscholing werden ingezet om het personeelstekort op te vangen. Dat had te maken met de duur van de missie en het feit dat er twee batterijen ingezet werden, zegt een woordvoerder van Defensie. 

Thumbnail

De Kamer vroeg minister Hennis of zij, nu er volgend jaar 345 miljoen extra naar haar ministerie gaat, wellicht de vierde batterij Patriots weer wil heroprichten. Maar daar is het extra geld volgens Hennis niet voor bedoeld en daarom is een extra batterij niet aan de orde. De extra 345 miljoen euro die volgend jaar naar de begroting van Defensie gaat, is bedoeld om het leger te laten herstellen van de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Dat geld gaat onder meer naar training van militairen, onderhoud en de aankoop van reserve-onderdelen.

'Te weinig voor operaties'

Defensie zou eigenlijk vier of vijf batterijen moeten hebben, zegt defensiespecialist Rob de Wijk van het Haagse Centrum voor Strategische Studies: "Wij hebben gewoon te weinig om operationeel actief te zijn. Als er onvoldoende personeel is en er groot onderhoud gedaan moet worden dan heb je met drie systemen een probleem." Volgens hem speelt dit probleem niet alleen bij de Patriot maar ook voor bijvoorbeeld de F16's.

Wat volgens De Wijk ook meespeelt is het feit dat Nederland samen met Duitsland als enige Europese NAVO-partner deze versie van de Patriots heeft en dus vaak wordt gevraagd om ze in te zetten.

Prijskaartje

Voor de verdediging van het Nederlandse luchtruim worden de Patriots normaal gesproken niet ingezet. De laatste keer dat daar sprake van zou kunnen zijn geweest was voor de beveiliging van de nucleaire wereldtop in Den Haag vorig jaar. Dat kon toen echter niet omdat ze al in Turkije stonden.

Overigens houdt Defensie er rekening mee dat het onderhoud in de Verenigde Staten duurder kan uitvallen dan in begroot, vanwege inflatie en de koers van de dollar.