Ga naar de inhoud
'Moeilijk af te leren'

Fors meer boetes voor telefoongebruik in auto of op fiets

In 2022 werden meer mensen betrapt op telefoongebruik achter het stuur of op de fiets (archieffoto). Beeld © iStock

De politie heeft in 2022 aanzienlijk meer bekeuringen uitgeschreven voor rijden met de telefoon in de hand dan in 2021. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. De toename is te zien bij alle verkeersdeelnemers: van fietsers en scooterrijders tot motorrijders en automobilisten.

De toename van het aantal boetes komt volgens portefeuillehouder verkeer van de Nationale Politie Paul Broer onder meer doordat de politie in juli 2021 een nieuwe camera in gebruik heeft genomen. Daarmee kunnen verkeersdeelnemers die hun telefoon vasthouden automatisch vanaf viaducten worden beboet.

Daarnaast wordt er op andere manieren bekeurd, 'en doen we dit ook in 2023', waarschuwt Broer.

Nieuwe politiecijfers

  2021 2022
Auto 85.329 115.575
Motor 716 815
Brommer 7365 9271
Fiets 46.313 53.207
Overig 29 427

*Onder de fietsers vallen ook bestuurders van gehandicaptenvoertuigen met of zonder motor

In onderstaande video, die we maakten voordat de nieuwe camera in gebruik werd genomen, wordt uitgelegd hoe de MONOcam, zoals de camera heet, werkt:

Deze camera spot appende automobilisten

01:23
De camera brengt haarfijn in beeld wat je achter het stuur doet.

Wilma Slinger, projectleider verkeersveiligheid en gedragsbeïnvloeding bij CROW, doet onderzoek naar verkeersveiligheid en gedragsbeïnvloeding. Volgens haar zijn de belangrijkste oorzaken voor het telefoongebruik in het verkeer dat de pakkans te klein is en dat je brein een dopamineshotje krijgt als er een melding op je telefoon binnenkomt. 

Relatief weinig boetes

"Je ziet nu dat er meer mensen zijn beboet voor appen achter het stuur, maar uiteindelijk is dat nog relatief weinig in vergelijking met hoe vaak mensen met een mobieltje achter het stuur zitten", zegt zij. Volgens Slinger is de nieuwe camera van de politie, de MONOcam, een goede manier om automobilisten te controleren, maar is de pakkans ook daarmee nog relatief beperkt. "Daarnaast calculeren sommige automobilisten geldboetes in." 

België
Lees ook:
België wordt strenger: rijbewijs tijdelijk kwijt na appen achter stuur

Slinger vreest dat het aantal mensen dat hun telefoon gebruikt in het verkeer nog veel verder zal toenemen. "We zien dat jonge mensen op de middelbare school al met hun mobiel op de fiets zitten, en ze dat ook gewend zijn. Een gewoonte is ontzettend moeilijk af te leren." 

Risico wordt onderschat

Ook onderschatten mensen het risico, zegt Slinger. "Het punt is dat mensen denken: hier kan het wel. Wanneer er wordt gevraagd naar het gebruik van de telefoon in de auto, dan geeft het merendeel toe dat wel te doen, maar dan vooral op rechte stukken. Maar dat maakt het niet minder gevaarlijk."

Slinger is voorstander van nog meer voorlichting en het zogenoemde mono rijden. "Er zijn voldoende apps op de markt die bestuurders daarbij helpen. De norm moet, net als bij alcohol,  zo zijn dat je het not done vindt om te zeggen dat je je telefoon gebruikt achter het stuur." 

Ondertussen gaat de politie onverminderd door met het bekeuren van verkeersdeelnemers die hun telefoon gebruiken, zegt Broer. "Het rijden met de telefoon in de hand, ook op de fiets, is immers niet alleen verboden, maar ook erg verkeersgevaarlijk en regelmatig oorzaak van verkeersongevallen."

Hoogte boetes

Wie zijn telefoon in de hand houdt tijdens het autorijden kan een boete tegemoetzien van 380 euro. Wie zijn telefoon in de hand houdt tijdens het fietsen krijgt een boete van 150 euro.

Boetes
Lees ook
Boetes 10 procent omhoog omdat er te weinig geflitst is