Ga naar de inhoud
Koud!

Al een half jaar was het geen 20 graden, en dat is uitzonderlijk

We moeten nog even wachten op de warmere dagen dit jaar. Beeld © ANP

30 oktober werd er voor het laatst een landelijke warme dag gemeten in Nederland. Dat betekent dat het al een half jaar kouder dan 20 graden is in De Bilt. En dat is uitzonderlijk, vertelt meteoroloog Nicolien Kroon.

Want gemiddeld worden er vier warme dagen gemeten in april, dit jaar zijn dat er dus nul. Er zijn lokaal wel een paar warme dagen geweest, dat was vorige week nog het geval in het oosten. Daar kwam de temperatuur wel even boven de 20 uit. "Maar landelijk - dus gemeten in De Bilt - hebben we de twintig nog niet aangetikt", zegt Kroon.

Uitzonderlijk door warmer klimaat

De laatste warme dag was 183 dagen geleden: op 30 oktober. Toen werd het 21,2 graden in De Bilt. "We hebben in Nederland te maken met een warmer wordend klimaat. Mede daarom is het uitzonderlijk te noemen dat we nu nog geen warme dag hebben gehad."

Slaap
Lees ook:
Slaap je ook zo slecht? 'Somberheid door natte lente kan invloed hebben'

De vroegste landelijke warme dag ooit in De Bilt gemeten, was op 17 maart. In 1961 werd het op die dag precies 20 graden, in 1990 werd er 20,6 graden gemeten op die dag. Dit jaar moeten we er dus nog even op wachten. Al hebben we nog lang geen record te pakken, vertelt Kroon. "Ooit duurde het 252 dagen voordat er na de laatste warme dag, weer een warme dag werd gemeten. In die zin valt het nu dus nog wel mee."

Toch moeten we nog wel even geduld hebben, want Kroon ziet in de weerkaarten nog geen warme dag in aantocht. "Er is een kleine kans dat we lokaal naar de twintig graden gaan, maar in de eerste twaalf dagen van mei zie ik het in De Bilt niet gebeuren."

We lijken gewoon verwend

Kroon benadrukt wel dat de lente eigenlijk helemaal niet zo slecht is als de meesten denken. Want we zitten qua zonuren wel rond het gemiddelde voor de tijd van het jaar. We lijken vooral wat verwend geworden, schreef ook meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar eerder al. Want de top 10 van zonnigste lentes (wat al 123 jaar wordt gemeten), bestaat volledig uit jaren na 2000. Dat betekent dat we de afgelopen 23 jaar maar liefst 10 keer een zeer zonnige lente meegemaakt hebben. 

Het
Lees ook:
Het zou toch lenteweer worden? 'Het valt allemaal een beetje tegen'

Vanuit het klimaatoogpunt gezien zijn de cijfers niet heel bijzonder, stelt ook klimaatspecialist Bart Verheggen. "De maximumtemperaturen schommelen vrij normaal rondom het lange termijn gemiddelde. April verloopt weliswaar iets koeler dan gemiddeld, maar niet echt om over naar huis te schrijven."

"Maar laten we eerlijk zijn", zegt Nicolien Kroon. "Ik loop zelf ook te klagen dat ik nog in mijn winterjas loop en ik heb ook gewoon zin in twintig graden. Maar helaas zit dat er gewoon nog even niet in."

Gewoon afwachten

Kroon krijgt bij dit 'koude' bericht vaak de vraag of we dan worden beloond met een warme zomer. "Maar helaas kan ik die belofte niet doen. Zo ver kunnen we niet vooruit kijken en daar kan ik dus niets over zeggen. We moeten gewoon afwachten."

Zo warm is het nu: