Ga naar de inhoud
1800 kilo cocaïne

Zeeuwse havenmedewerkers krijgen tot 8 jaar cel voor drugssmokkel

Een politie-inval tijdens het onderzoek naar de cocaïnesmokkel. Beeld © ANP

Tien Vlissingse havenmedewerkers hebben vandaag celstraffen opgelegd gekregen voor hun rol bij cocaïnesmokkel. Hun aanhoudingen waren het gevolg van de grootste drugsactie van de politie in Zeeland ooit.

De hoogste straf werd opgelegd aan Ali B. uit Goes. Hij heeft volgens de rechtbank collega's aangestuurd. Anderen kregen straffen van vier, vijf, zes en zeven jaar. Twee van hen hadden hun straf al in voorarrest uitgezeten en konden daarom naar huis.

400 agenten 

De meeste verdachten waren op 1 juli 2020 opgepakt. Op die dag waren zo'n 400 politieagenten woningen en bedrijven binnengevallen in onder meer Vlissingen, Middelburg en Goes. Het Openbaar Ministerie verdacht hen van de invoer van zo'n 1800 kilo cocaïne, verdeeld over vijf transporten. Het had celstraffen tot 8,5 jaar geëist, maar de rechtbank vond niet alle feiten bewezen.

De grootste partij die de mannen naar Vlissingen hadden laten komen, was 1200 kilo cocaïne. Die was in december 2019 verstopt op twee pallets bananen uit Zuid-Amerika. 

Laagste straf

De laagste celstraf was voor een verdachte die alles bekend had. Hij was naar eigen zeggen betrokken bij zeven drugstransporten, en kreeg per transport 25.000 euro. Doordat hij eerlijk was over zijn rol, kreeg hij drie jaar cel. 

De rechtbank oordeelde dat de tien deel uitmaakten van een criminele organisatie die als doel had om cocaïne in te voeren via de haven van Vlissingen. Het meeste bewijs daarvoor kwam uit onderschepte communicatie via EncroChat.

Bekijk ook: Zo werkt de antidrugseenheid in de Rotterdamse haven

02:51
In december kregen we een inkijkje in het werk van het Team Bijzondere Bijstand van de Douane in Rotterdam.