Ga naar de inhoud
Door personeelstekorten

Gratis kinderopvang met twee jaar uitgesteld naar 2027

Minister Van Gennip: gratis kinderopvang pas in 2027

02:27

Kinderopvang wordt niet vanaf 2025 voor iedereen gratis, maar pas twee jaar later. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws na een bericht van de NOS. De reden voor het uitstel is de vrees bij kinderopvangorganisaties dat zij de stijging van de vraag als gevolg van deze maatregel niet aankunnen door personeelstekorten.

Al eerder uitte de Tweede Kamer zijn zorgen of het wel zou lukken de kinderopvang vanaf 2025 grotendeels gratis te maken. Het is een grote hervorming en er moet nog veel gebeuren. Nu blijkt dat het inderdaad niet gaat lukken. 

Bijna-gratis
Lees ook:
Bijna-gratis kinderopvang mogelijk toch niet haalbaar per 2025

Het plan is nu dus dat de kinderopvangtoeslag per 2027 volledig verdwijnt. Voor werkende ouders wordt de opvang dan grotendeels gratis. De overheid gaat 96 procent vergoeden van een vooraf vastgesteld maximum uurbedrag. Als de kinderopvang een hoger tarief rekent, kan de rekening hoger uitvallen. Alles boven het maximaal vergoede bedrag betalen ouders volledig zelf. 

In deze video legde politiek verslaggever Roel Schreinemachers eind 2021 uit welke plannen het kabinet heeft met de (bijna) gratis kinderopvang:

Bijna gratis kinderopvang voor werkenden: dit zijn de plannen van het kabinet

02:39