Ga naar de inhoud
Alarmsysteem

Windmolens op Noordzee gaan langzamer draaien tijdens vogeltrek

Beeld © ANP / Sander Koning

Als de vogeltrek op gang komt, zal minister van Klimaat Rob Jetten energiebedrijven vragen de windturbines op de Noordzee veel langzamer te laten draaien. Dit moet voorkomen dat duizenden vogels zich te pletter vliegen tegen de snel draaiende bladen van de molens.

Het plan is mede ontwikkeld in samenwerking met studenten van de de Universiteit van Amsterdam. Zij hebben een model ontwikkeld dat aangeeft dat vogels met duizenden tegelijk onderweg zijn naar zee. Een woordvoerder van Jetten bevestigt een bericht hierover van persbureau Bloomberg.

Elk jaar vliegen tienduizenden vogels tegelijk voorbij als ze in de lente naar het noorden vliegen. In de herfst gaan ze de omgekeerde weg, terug naar het zuiden.

Alarmsysteem

Omdat er steeds meer windmolens op zee bij komen, moet een door de studenten ontwikkeld alarmsysteem uitkomst bieden. Het gaat om een proef, maar het 'alarm' is tot nu toe niet afgegaan. Het kan zijn dat de vogels er nog niet zijn of dat ze een andere route hebben genomen, zegt de woordvoerder van het ministerie.

De bladen van de turbines zullen bij een alarm worden vertraagd naar ongeveer twee rotaties per minuut, zodat ze bijna stil staan. Dat zal zo'n 12 tot 48 uur duren, is de bedoeling. Het is niet duidelijk wat de nadelen voor de energieopbrengsten zullen zijn. Maar als het plan slaagt, dan kan het project worden uitgebreid naar meer windparken.

Geen
Lees ook:
Geen windmolenpark Veluwe om wespendief te beschermen